img
noalt noalt noalt noalt noalt noalt noalt
img
img
img
img
img
img
Abonnement | Annonse- og medieinfo

Forsiden  |  Varebil  |  Lastebil  |  Buss  |  Næringsliv  |  Brukte yrkesbiler  |  Linker  |  Innkjøpsguiden  |  Bok/Kalender  |  Abonnement  

Annonse:
1pix 1pix 1pix 1pix
bilde
img img img img
4 bilder i galleri
Hvordan (ikke) velte med en Scania
Bildene ser dramatiske ut, opplegget høres morsomt ut – kanskje er det nyttig også.

alt

I Sverige er nå AGA gass, en del av Linde-konsernet, i gang med et opplegg der de lærer sjåfører opp i defensiv kjøring. En del av undervisningen er et virkelig tilbud på en velt.

– Her hos oss har vi en visjon om null ulykker, forteller Lars Johansson.

Han er flåtesjef for AGA, region Nord Europa.

– Hver ulykke er en for mye, og siden vi også frakter farlig gods kan konsekvensene av ulykker med våre biler – ikke minst en velt – få meget alvorlige konsekvenser, fortsetter Johansson.

Kjører med "støttehjul"
Det å få en følelse av at en velt er uunngåelig, og hva som skal gjøres for allikevel å kunne unngå en, er åpenbart et vitalt element i slik opplæring. Her står speedometernålen på 30, plutselig dukker det opp en hindring, rattet legges brått over og ikke bare krenger bilen sterkt, hjulene på venstre siden løfter seg fra veibanen.

Men her velter ingen. Øvelsen skjer på en nedlagt flystripe ikke langt fra Södertälje, der AGA har laget et testområde sammen med Scania. Scania har utstyrt to biler med sidehjul som tillater kjøring langt over grensen, uten at det samtidig går over grensen.

Nesten alle velteulykker skyldes menneskelig svikt. Manglende kunnskap, manglende oppmerksomhet, manglende rutine.  For høy fart og for skarpe svinger kan godt være årsak, og da hender ulykken ofte fortere enn sjåføren klare å korrigere.

Får en vekker
Men å føle hva som skjer, og lære noen defensive knep kan kanskje være med på å hindre ulykker i fremtiden.

– Dette var virkelig en vekker, forteller Tobias Attorps, en av dem som kjører tankbil for AGA.

– Virkelig å føle hva det vil si å være i ferd med å velte – jeg måtte tvinge meg selv til ikke å ta alle de forholdsregler jeg vanligvis tar, for å provosere frem det som kunne blitt en ulykke, sier han.

– På denne måten får sjåførene en meget bedre forståelse av den underliggende risikoen når man kjører – og hva som kan gjøres for å eliminere den, sier Jörgen Kalénius – en av Scanias sjåfør-coacher.


toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   fb Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside

 

 
pix pix
pix
 
logoPåmelding til nyhetsbrev:
Fritekstsøk:
pix pix
 
   
 
   
1722 brukte yrkesbiler til salgs
Lastebil Lett lastebil Varebil Kombi.bil Buss Minibuss
Årsmodell Fra: Til: 189 LASTEBILER TIL SALGS