img
noalt noalt noalt noalt noalt noalt noalt
img
img
img
img
img
img
Abonnement | Annonse- og medieinfo

Forsiden  |  Varebil  |  Lastebil  |  Buss  |  Næringsliv  |  Brukte yrkesbiler  |  Linker  |  Innkjøpsguiden  |  Bok/Kalender  |  Abonnement  

Annonse:
1pix 1pix 1pix 1pix
bilde
img img img img img img
7 bilder i galleri
Kamaz til topps i Dakar
Paris-Dakar het det i gamle dager. Da gikk virkelig dette krevende løpet fra Paris til Dakar. Nå heter det bare Dakar, og går helt andre steder. Men russiske Kamaz knuste alle.

alt

Det er vel dessverre sånn at de små ørkenracerne vekker mest interesse blant publikum, slik at det store mysteriet om hvorfor den ene Peugeot som bare ble nummer to stoppet av uforklarlige årsaker i 26 minutter tar det gjerne litt av oppmerksomheten.

Men når man ser TV-bildene er det vel ikke tvil om at de enorme lastebilene er de mest dramatiske der de hiver seg frempå med vanvittige hopp og med en fjæringsvei som er en Baja1000-buggy verdig.

Det er fremdeles noen europeiske fabrikker som preparerer biler spesielt for Dakar. Selv om løpet nå arrangeres langt vekk – i Sør Amerika.

I toppsjiktet
På startlisten i år fant man både MAN, Renault og Scania, og Iveco gjorde som vanlig veldig meget ut av seg. Det var jo de som vant i fjor og besatte samtidig tredje- og femteplassen. Men det var en russisk Kamaz som kjørte inn til andreplassen, og det merket er ganske vant til å ligge i toppsjiktet.

De bygger rene racerbiler, i år med den L6-motoren de bruker på produksjonsbilene, men hentet fra Cummins. Bilene har et elektronisk system som gjør at de kan kjøre konstant med 140 km/t – det er den toppfarten reglementet tillater.

Ruten er på rundt 7.000 kilometer, og seks dager tilbringes i mer enn 3.000 meters høyde. I år startet det hele i Asunción, Paraguays hovedstad – og dermed ble Paraguay det 29. landet Dakar har vært innom, det 5. i Sør Amerika. Siste etappe var inn til Buenos Aires i går.

Avgjort helt til slutt
Og etter at fjorårsvinneren, grossisten i Dakar-seire, Gerard de Rooy (Iveco) hadde ledet de første etappene begynte Kamaz å nærme seg og det hele ble faktisk avgjort på de aller siste etappene. Dobbelt til Kamaz var åpenbart vel fortjent.

Til neste år skal russerne bygge nye biler får vi vite. Det later til at de kommer til å gå for en snutebil, med helt ny drivlinje – for tillatt motorstørrelse er nå redusert til 13 liter.

Men før det er det blant annet Silkerute-løpet gjennom Russland, Kazakhstan og Kina.  Eventyrlige greier, men de selger vel ikke flere biler i Norge av den grunn?


toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   fb Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside

 

 
pix pix
pix
 
logoPåmelding til nyhetsbrev:
Fritekstsøk:
pix pix
 
   
 
   
1722 brukte yrkesbiler til salgs
Lastebil Lett lastebil Varebil Kombi.bil Buss Minibuss
Årsmodell Fra: Til: 189 LASTEBILER TIL SALGS