FlixBus
FlixBus
FlixBus
FlixBus
FlixBus
FlixBus
FlixBus
FlixBus
FlixBus
FlixBus
FlixBus
FlixBus
FlixBus
FlixBus
FlixBus

Stillferdig persontransport-revolusjon

Fra ikkeno’, for nøyaktig fem år siden, til 90 % markedsandel! Hils på FlixBus.

Publisert

Det startet med at tyskerne slappet litt av på regelverket rundt persontransport og åpnet for noe som i praksis ikke hadde vært aktuelt: langruter med buss.

FlixBus så mulighetene, og den 13. februar 2013, ved ni-tiden på morgenen, startet den første FlixBus-bussturen fra München til Nürnberg.

Men det startet egentlig før det, for studentene i Offenbach hadde gått lei av dyre togbilletter og satt i gang «Dein Bus» - et slags eget charter-selskap.

Flix-folket gikk inn der, utviklet en rekke on-line tjenester, knyttet kontakter og er i dag ikke bare markedsledende, men markedsdominerende – og det uten å eie en eneste buss.

De har riktignok 1400 egne ansatte i München, men de bedriver ikke trafikk. Derimot samarbeider de med 250 busspartnere i Europa som disponerer 1600 busser og har 7000 sjåfører.

Flere tall? 250.000 daglige forbindelser mellom 1.400 holdeplasser i 26 land. Til nå har de hatt 100 millioner turer.

Som ild i tørt gress
For etter Tyskland liberaliserte Frankrike transportregimet sitt, og så fulgte markedene som perler på en snor: Italia, Benelux, Kroatia, Danmark – ingen tvil om at dette har vært med på å demokratisere reiselivsmarkedet i Europa.

Men, kanskje overraskende for mange, det er ikke mer enn 33 % av passasjerene som kaller seg studenter. Seniorene er heller ikke dominerende. Takket være WLAN og Multimedia og servering og komfort er dette blitt er aktuelt alternativ til tog for «vanlige» passasjerer også.

Utrolig nok har Flix-gruppen klart andre ting underveis også: de reddet et jernbaneselskap i fjor, Locomore Vertriebskooperation var i ferd med å gå konk – så nå er de i samtaler med flere jernbaneselskaper.

På skinner
«Intermodale konsepter som kombinasjons av tog og buss burde kunne fungere bra», sier André Schwämmlein, en av dem som var med og grunnla FlixBus. Jochen Engert, en annen av medgrunnleggerne, kan fortelle til Süddeutsche Zeitung at de også er i samtaler med flere flyselskaper, «blant annet Lufthansa».

Fra sommeren av er de på plass i California, det skal bli spennende å se om det er busser fra Daimler som kommer til å bli brukt der – eller om det blir amerikanske produkter.

Det jobbes med en rekke andre mobilitetstanker også, og hybridbusser er et tema de jobber meget med. Produkter finnes ikke ennå, men man vet at det jobbes for å utstyre kjente busser med ZFs Traxon Hybridmoduler.

Ingen tvil om at selskapet har satt farge på europeisk persontransport – ikke bare fordi bussene er så veldig grønne.

Powered by Labrador CMS