Kleppa foreslår kabotasjedokumentasjon

Samferdselsministeren rydder litt - altså ikke helt - opp i uklart kabotasjregelverk. Merk kort høringsfrist.

Publisert

- Jeg vil ha bedre kontroll og mer likeverdig konkurranse i godstransport med lastebiler, skriver samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa i en pressemelding tirsdag.

Spørsmålet mange lastebileiere vil stille seg er nok fortsatt: Hva i all verden mener hun? Bedre enn hva og mer enn hva?

I dag er kontrollen utilstrekkelig og konkurransen urettferdig. Så man kunne nok ønsket at Kleppa faktisk sa: Jeg vil ha god kontroll og rettferdig konkurranse.

Hullete norske regelverk

Problemstillingen er at norsk kabotasjelovgivning ligger kraftig på etterskudd i forhold til EU-innførte regler. Les definisjonen på regjeringen.no.

I praksis vil det si at uklare begreper og dårlige kontrollmuligheter åpner for at utenlandske transportselskaper gjerne driver lønnsom kabotasje i et gråsoneland med minimal risiko – på bekostning av den norske lastebilnæringen.

Mens vi venter på at norsk lovgivning skal harmoniseres med EU, prøver derfor samferdselsministeren å bøte på de verste skadene ved å gjennomføre forskriftsendringer.

Les også:

Endringene

Kleppas første punkt en er å kreve dokumentasjon på transportoppdragene, både inn i Norge og på de tillatte innenlandske oppdragene. Dette er per i dag innfør i EU.

Tiltaket vil gjøre det enklere for norske kontrollmyndigheter å sjekke om de enkelte biler på veiene er innenfor maksimalt tillatte tre kabotasjeturer innen syv dager etter at den internasjonale lasten er losset.

Regelverket sier imidlertid intet om hvor mange slike syvdagersperioder man kan gjennomføre. Og det åpner jo for muligheter.

Samferdselsdepartementet har tenk å løse dette ved å legge til grunn at ”løpende og permanent transportvirksomhet i Norge må etablere her etter gjeldende regler”.

Departementet henviser samtidig til praksis fra svenske, danske og franske myndigheter på dette området.

Er det godt nok?

Norges Lastebileier-Forbund er fornøyde, og kommenterer saken på sin hjemmeside - klikk her.

Den største svakheten YrkesBil kan se i det fremlagte høringsdokumentet fortsatt en manglende avklaring av hva som er ”løpende og permanent”.

Riktignok henvises det til utenlandske informasjonsbrosjyrer på feltet, og til ditto praksis.

Hva det faktisk vil si at norske praksis blir, det er likevel så diffust at ingen bli overrasket om utenlandske transportører med stor interesse vil utforske dette framover.

Inntil praksis er avklart, er risikoen minimal.

Høringsfrist er 12. april, og departementet gjennomfører et høringsmøte 5. april.

Powered by Labrador CMS