bilde

Tester tunge elektriske anleggsbiler

Etter å ha introdusert serieproduserte elektriske lastebiler for bytransport og renovasjon, skal Volvo Trucks nå teste tyngre elektriske lastebiler i anleggssegmentet.

Egentlig er det ingen nyhet at Volvo skal prøve ut elektriske anleggsbiler. Det meldte de i desember i fjor.

Her hjemme i Norge har massetransportøren Tom Wilhelmsen AS også nylig fått levert sine første elektriske tippbiler fra Volvo.  

Nyheten i dag er at lastebilprodusenten i Gøteborg har inngått en avtale med PEAB-eide Swerock AB, om å teste ut tunge elektriske anleggsbiler.

Selskapet er med over 360 steinbrudd og 60 betongfabrikker en av de største skandinaviske leverandørene til anleggsbransjen, og har fra før 15 hybrid-betongblandebiler.

– Lastebiler i anleggssegmentet krever vanligvis mer kraft og robusthet enn mange andre segmenter, og elektriske lastebiler er ikke noe unntak, sier Jonas Odermalm, Vice President Electromobility hos Volvo Trucks i en pressemelding.

– Våre kommersielle løsninger må oppfylle kravene til høy produktivitet og driftstid, samtidig som de gir fordelene med reduserte utslipp og mindre støy som følger med en helelektrisk drivlinje. Felttester og kundesamarbeid er viktig for utviklingsprosessen, fortsetter han.

Som en del av testingen utstyrer de en elektrisk Volvo FM-lastebil med en betongblander for leveranser til kunder. I tillegg utstyrer de en elektrisk Volvo FMX-lastebil med en krokløfter for bruk i større infrastrukturprosjekter.

Prosjektet skal evaluere hvordan elektriske lastebiler kan brukes til å øke effektiviteten og redusere klimapåvirkningen. I tillegg til å analysere ytelsen til selve kjøretøyet, tar testene også for seg det generelle økosystemet for elektromobilitet for å finne lademuligheter i tråd med kravene til produktivitet.

Fordelene med elektriske kjøretøy for byområder måles med hensyn til mindre støy, sikkerhet på arbeidsstedet og sjåførkomfort.

– Denne typen tester er verdifulle for å hjelpe oss med å forstå kundenes virksomheter bedre, og hvordan elektrifisering vil påvirke dem på daglig basis når det gjelder kjøresykluser, lastekapasitet, driftstid, rekkevidde og andre parametere – samt med alle fordelene ved å bruke mer stillegående og renere transport, sier Ebba Bergbom Wallin, Electromobility Business Manager hos Volvo Trucks.pic