[]
[] [bilnorge.no] []

Første AdBlue-jukser med Euro 6-motor tatt


Brede Høgseth Wardrum
Foto: Sydøstjyllands PolitiManipulasjon av AdBlue-systemet på Euro 5-biler har blitt et omfattende problem. Nå er den første juksemakeren med Euro 6-motor tatt i Danmark.

Den slovenske lastebilsjåføren ble avslørt i forbindelse med en tungbilkontroll i Kolding-området denne uken, ifølge danske Transportmagasinet.

I lastebilen ble det funnet utstyr som brukes for å manipulere bort behovet for AdBlue i motorens rensesystem.

Akkurat det er ikke så uvanlig: Norsk politi og Statens vegvesen har flere ganger de seneste årene fortalt at de stadig oppdager denne type utstyr i lastebiler på vei inn i Norge.

I Danmark alene er det i løpet av det seneste året avslørt over 200 lastebiler hvor AdBlue-systemet er manipulert. Men dette gjelder utelukkende Euro 5-lastebiler.

60 ganger'n
Det spesielle med den slovenske bilen som ble stoppet ved Kolding er at den har Euro 6-motor.

Og ifølge våre kolleger i tungt.no har lastebilprodusentene tidligere sagt at det «nesten ikke skal være umulig å jukse slik med Euro 6-motorene».

Men helt umulig er det altså åpenbart ikke. Noe kjeltringer ofte er gode på er jo nettopp å følge med på utviklingen – og gjerne ligge et lite hestehode foran de som skal kontrollere dem.

Det er også tydelig at noen forskere har klart å manipulere AdBlue-systemet på Euro 6-motorer, for ifølge danske Transportmagasinet viser laboratorietester foretatt på Euro 6-motorer at en manipulert lastebil forurenser mer enn 60 ikke-manipulerte Euro 6-lastebiler.

Må ut med 49.500 kroner
Eieren av den slovenske lastebilen har ifølge Transportmagasinet erkjent forholdet han er anklaget for, og må betale en bot på 22.500 danske kroner. 

I tillegg kommer kostnadene for å sette lastebilen tilbake i original stand – noe som beløper seg til 27.000 danske kroner.

Så gjenstår det å se hvor lenge vi må vente før første Euro 6-juksemaker blir tatt i Norge – om det ikke har skjedd allerede.


Artikkel fra www.yrkesbil.no
URL: