Varebil på YrkesBil.no:
- Brukte varebiler - Nye varebiler - Varebilforhandlere - Varebilnyheter
bilde

Ulykker: Transportere øker

Tyske Dekra har tatt for seg tyske dødsfall i trafikken i fjor. Tunge biler er innblandet i færre ulykker, men transporter-klassen har en kjedelig utvikling.

Nå har riktignok ikke Dekra kommet lenger enn til utgangen av november, men det er ingen grunn til at fjorårets siste måned skal endre voldsom på bildet. Som slår fast at det blir stadig færre dødsofre i tysk trafikk også.

Nedgangen i trafikkdrepte ser man ikke hvis man bare ser på godstrafikken. Det døde 149 førere eller passasjerer i transport- og lastebiler i fjorårets første 11 måneder. Det er en økning på hele 24,2 % sammenliknet med samme tidsrom i 2016.

Når Dekra ser litt nærmere på tallene kan de slå fast at for lastebiler over 3,5 tonn er tallet på drepte sunket med 4, mens det for semitrailere er blitt 3 flere som har omkommet. Det betyr at for biler under 3,5 tonn, de såkalte transporterne, har antall døde steget med hele 31 personer. 

Også når forskerne ser på personer utenfor bilen tegner det seg et tilsvarende bilde.

I ulykker der transporter-type biler var innblandet omkom til sammen 220 mennesker. Det er faktisk en økning på en tredel. Men dødsulykker der lastebiler eller semitrailere var innblandet sank med 5 % for begge kategorier. 28 færre dødsulykker kunne man notere for denne gruppen.

Noen gode forklaringer finnes foreløpig ikke. Men siden nedgangen i ulykker med personbiler (2098 døde er en nedgang på 7 %) tilskrives «stadig bedre aktiv og passiv sikkerhet i bilene» kan det tyde på at det går for sent å innføre sjåførstøttesystemer for disse bilene.