Varebil på YrkesBil.no:
- Brukte varebiler - Nye varebiler - Varebilforhandlere - Varebilnyheter
bilde

Mercedes må tilbakekalle 774.000 biler i Europa

Tyske myndigheter mistenker utslippsjuks. Varebilen Vito er blant de berørte modellene.

Snart tre år etter skandalen der Volkswagen-gruppen ble tatt med buksene nede for å ha jukset med utslippsverdiene på dieselmotorer i millioner av sine biler, er det nå Daimler som er under mistanke for fusk.

Myndighetene mistenker bilprodusenten for å ha benyttet uautorisert programvare, en såkalt «defeat device» som kan brukes til å manipulere utslippsverdiene fra dieselmotorer, i flere Mercedes-Benz-modeller.

Nå har det tyske transportministeriet besluttet at Mercedes-Benz må tilbakekalle opptil 774.000 biler i hele Europa – 238.000 av dem i Tyskland alene.

Bestrider anklagene
1,6 liters-utgaven av varebilmodellen Vito 111 CDI Euro 6 er blant de berørte motorene. I tillegg skal det være snakk om tolitersversjoner av personbilene C220d og GLC 220d.

Ifølge tyske transportmyndigheter, Kraftfahrt-Bundesamt (KBA), er det programmeringen av to funksjoner i bilenes motorstyring som ikke oppfyller kravene i gjeldende forskrifter.

Daimler, på sin side, bestrider at bilene inneholder ulovlig programvare, og sier i en pressemelding at de om nødvendig er villige til å bringe saken inn for retten.

«Funksjonene KBA viser til inngår i et komplekst utslippskontrollsystem som skal sikre robust avgassrengjøring under varierende kjøreforhold, og over kjøretøyets levetid. Denne spesifikke programmeringen av motorstyringen er ikke nødvendig for å passere den relevante NEDC-testsyklusen», skriver Daimler, som understreker at de under alle omstendigheter vil fortsette å samarbeide med myndighetene.

Konsernet opplyser at så snart de får klarsignal fra KBA, vil de utføre en programvareoppdatering for de relevante funksjonene. Videre fortelles det at Vito allerede er inkludert i en pågående servicekampanje med programvareoppdatering for over tre millioner biler fra Mercedes-Benz som skal forbedre utslippsverdiene. Dette skal utføres uten kostnader for bileierne.

YrkesBil.no har vært i kontakt med Mercedes-Benz Nyttekjøretøy hos Bertel O. Steen med spørsmål om biler i Norge er berørt. Importøren henviser da til pressemeldingen fra Daimler, hvor det ikke står noe informasjon om dette. 

Sterkt press
Uansett spørs det om Daimlers toppsjef, Dieter Zetsche, kan puste ordentlig ut med det aller første. Han har de seneste ukene vært - og er fortsatt - under sterkt press fra Tysklands relativt ferske transportminister Andreas Scheuer.

Ministeren uttalte da han overtok jobben i mars i år at han «slettes ikke kommer til å være kompis med toppsjefene i bilindustrien» (noe forgjengeren, Alexander Dobrindt, ble anklaget for) og la til at han kom til å «følge produsentene med argusøyne» og «ta noen veldig, veldig alvorlige samtaler med dem om utslipp fra dieselmotorer».

Men, bare så det er sagt, Scheuer er ingen uttalt motstander av dieselmotoren i seg selv, og har sagt at han ikke ønsker noe «dieselforbud» slik enkelte tyske byer er i ferd med å innføre.

«Forbud og tvang er ikke min måte å drive politikk på», har transportministeren uttalt, og understreket at han heller vil jobbe for å få bilprodusentene til å spille på lag for å få ned utslippene - uten juks.

Så gjenstår det bare å se om han blir fornøyd med svarene han får fra Daimler i denne omgang. Siste ord er nok ikke sagt i saken.