- Selvkjørende tungbil
img
noalt noalt noalt noalt noalt noalt noalt
img
img
img
img
img
img
Abonnement | Annonse- og medieinfo

Forsiden  |  Varebil  |  Lastebil  |  Buss  |  Næringsliv  |  Brukte yrkesbiler  |  Innkjøpsguiden  |  Bok/Kalender  |  Abonnement  

Annonse:
1pix 1pix 1pix 1pix
bilde
img img img img img img
37 bilder i galleri
Selvkjørende tungbil
Vi har hørt mye om forsøk med autonome personbiler i det siste. Nå setter Daimler i gang forsøk med en av sine tyngste biler.

alt

Selv om det var i Hannover, og med Mercedes-Benz navnet at Daimler først viste en ny generasjon av futuristiske lastebiler, er det i USA, og under Freightliner-banneret, de første forsøkene med selvkjørende lastebiler i trafikk skal gjennomføres.

I Nevada er de ganske liberale når det gjelder å gi bilprodusenter tillatelse til å slippe bilene ut i trafikken på egen hånd. Så det er på Riksvei 15 ved Las Vegas at de mange nye assistentsystemene skal testes ut i det virkelige livet.

Radarsensorer, videokameraer og en rekke regnemaskiner har allerede vist at de behersker mange av oppgavene. Den ene av de to bilene som skal brukes har allerede tilbakelagt 16.000 testkilometer på lukket område.

Tysk erfaring
Nå er ikke dette de første autonome prøvebilene konsernet har testet. I juli i fjor ble systemene første gang satt på prøve på A 14 ved Magdeburg i Tyskland. Riktignok på et avsperret område, men Mercedes kastet mange nok andre biler ut i dette forsøket til at de kunne leke virkelig trafikk.

Systemene fra den bilen ble overført til Future Truck, som debuterte på IAA i fjor høst. Da satt lastebilsjefen, Wolfgang Bernhard bak rattet – det vil si, det var jo det som var poenget at han ikke gjorde – bilen kjørte seg selv – men han lovte i hvert fall at slike biler skulle være seriemodne til 2025.

Liberalt USA
Nå er det en viss logikk i at Daimler flytter meget av dette arbeidet til USA. Dels fordi de har et svært avansert forskningslaboratorium i Silicon Valley, med sterk vekt på nettopp denne type installasjoner. Og dels fordi USA har et mer liberalt forhold til slike forsøk på gater og veier. 

Både California og Nevada gjør alt de kan for ikke å lage problemer for produsenter som jobber med slikt, selv om dette er første gang Nevada gir tillatelse til lastebiler.

I Europa er vi bundet av en Wiener-konvensjon som krever hendene-på-rattet.

Det er selvfølgelig viktig å være i front i USA også, ikke minst fordi lastebiltransporten nok er viktigere der enn noe annet sted på kloden. Rundt 70 prosent av alt gods i USA er ikke i nærheten av annet enn lastebiler.


logoPåmelding til nyhetsbrev:
toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   fb Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside

 

 
pix pix
pix
 
logoPåmelding til nyhetsbrev:
Fritekstsøk:
pix pix
 
   

Bilbransjens stillingsmarked - rett til målgruppen

Se flere stillingsannonser her
 
   
1434 brukte yrkesbiler til salgs
Lastebil Lett lastebil Varebil Kombi.bil Buss Minibuss
Årsmodell Fra: Til: 99 LASTEBILER TIL SALGS