Lego Technic Unimog U400

Lego Technic Unimog U400

Lego Technic Unimog U400

Lego Technic Unimog U400

Unimog Concept

Unimog Concept

Unimog Concept

Unimog Concept

Unimog Concept

Unimog Concept

Unimog Concept

Unimog Concept

Unimog Concept

Unimog Concept

Unimog Concept

Unimog Concept

Unimog Concept

Unimog Concept

Unimog Concept

Unimog Concept

Unimog Concept

Unimog Concept

Unimog Concept

Unimog Concept

Unimog for de lekne

Unimog er et grav alvorlig arbeidsredskap. Men to jubileumsutgaver er først og fremst for de av oss som er litt lekne.

Publisert

Unimog, den meget spesielle arbeidshesten, fyller egentlig 65 år i år, men det er i anledning 60-årsdagen det plutselig har dukket opp to spesielle utgaver.

At Unimog fyller 60 år er en Mercedes-spesialitet, på samme måte som at for eksempel Mercedes presenterte verdens første dieseldrevne personbil for 75 år siden – hvilket også er feil.

Unimog er et praktfullt resultat av tysk etterkrigsinnsats. Utviklingen begynte 1. januar 1946, og formålet var å fremstille et fleksibelt verktøy for landbruket.

Den første prototypen var klar i løpet av det samme året. Og produksjonen startet i løpet av 1947. Mercedes-linken var på plass allerede da, for Unimog benyttet en Daimler-diesel ganske tidlig.

I 1951 overtok Daimler-Benz det hele, satte en stjerne i fronten i stedet for de to ku-hornene i U-form, og alt som har skjedd etter det har vært i Mercedes-regi.

Men det er verdt å minne om at navnet Unimog slett ikke kommer fra Mercedes, de opprinnelige skaperne kalte den for UNIversal MOtor Gerät.

Så la oss slå fast at Unimog kan feire et jubileum, og hvem trenger egentlig noen unnskyldning når både fabrikkens egen designavdeling og danske Lego slår til på en slik måte?

Fra Bertrand Jansen og hans folk på designavdelingen kommer en froskegrønn (grønne assosiasjoner selvfølgelig) fremtidsvisjon. Den er basert på en U 5000-modell, og alle off-road egenskapene skal være i god behold.

Om originalens evner som verktøy-bærer fremdeles også er på plass, er vel mer tvilsomt.

Et av hovedelementene ved en Unimog blir spesielt fremhevet. Det er den lange fjæringsveien med uavhengige hjul, som i stor grad er med på å gi kjøretøyet dets unike terrengegenskaper – og skrufjærene som brukes er vesentlige komponenter.

Her er disse fjærene farget røde for virkelig å gjøre det dramatisk. De store hjulene med sine karateristiske felger, forteller også masse om fremkommelighet. Og motorpanseret, med Mercedes-typiske detaljer, forteller at her er det krefter i massevis.

Sjefdesigneren Yarus Pürsün sier at han har ikke latt dette bli en ren drømmedesign, den er realistisk hele veien, selv om linjeføringen er mer dramatisk (og mindre praktisk) enn på de som selges.

At Lego-utgaven har nesten alle originalens egenskaper som verktøy-bærer kan vi imidlertid bekrefte. Dette er vel det mest kompliserte byggesettet Lego har gitt ut i sin Technic-serie.

Det er U400 denne er basert på, og at Lego har skalert den til 1:12 betyr at dette blir en virkelig stor modell. Nesten 40 cm lang når alle de 2.048 bitene er satt sammen.

Chassiset er nesten 100 prosent live, firehjulsdrift, fjæring, differensialer og styring funksjonerer, og i motoren finner man individuelle stempler i sine sylindre.

Her kan du montere snøplog som kan løftes og senkes, og du har en grabb som opereres pneumatisk med en kompressor drevet av en el-motor. Det er også her du har problemet.

Modellen skulle nemlig vært ute nå, men lanseringen er utsatt. Lego begrunner dette med at de har funnet en luftsylinder av tredjeklasses kvalitet der luften lekker ut. Derfor er forhåndslanseringen utsatt, men butikk-debuten er fremdeles satt til 1. august.

Blant fansen er det enorm begeistring, få er bekymret over at denne ene sylinderen må erstattes – det vises til positiv erfaring fra en dårlig lineær aktuar fra en gravemaskin i fjor.

La det også være nevnt at på http://technic.lego.com er det en meget aktiv diskusjonsside for de teknisk orienterte.

I øyeblikket dreier det seg om forhjulsopphengningen på denne modellen som åpenbart er offset med en halv modul. Forklaringen er at man måtte finne plass til Panhard-staget, hvorpå det følger en skikkelig forklaring på hva og hvorfor.

Jeg blir alltid like glad når jeg oppdager at folk tar lek på alvor. Her får vi to alvorlige leker på et brett.

Klart jeg er fornøyd.

PS: Det har vært labert Unimog-salg i Norge i det siste. Kjøretøyet faller mellom to ganske stoler – jeg snakker avgiftsregime.

Det er imidlertid håp om en løsning snart og da vil vi igjen få se stor aktivitet hos Normog AS – en forhandler importøren har ansatt som norsk Unimog-spesialist.

SE VIDEO-SERIE OM BYGGING AV BILEN:

Powered by Labrador CMS