SATSER PÅ SPISSKOMPETANSE: Janne Lønsethagen er daglig leder i familiebedriften. Her sammen med dieseltekniker Leif Magne Jacobsen.

Spesialister på diesel og elektro

Lønsethagen i Molde er en av få spesialbedrifter for diesel og kjøretøy elektro. I år feirer de 70 års jubileum. En familiebedrift med spisskompetanse som betjener kunder over hele landet. De er en av få norske aktører som er sertifisert Bosch Diesel Center. En av utfordringene med diesel er endringer på drivstoffet. Og norsk kald vinter er krevende både på kjøretøyets elektronikk og diesel.

Det er lenge siden spesialverksteder var i alle byer. Men fortsatt er det noen få som virkelig spesialiserer seg og «er en god venn å ha når nøden er størst».

Et spesialfelt er alt rundt dieselmotoren som sitter i utrolig mange kjøretøy inkludert anleggsmaskiner, båter, landbruksmaskiner og ikke minst innen buss og last. Familiebedriften Lønsethagen i Molde har i mer enn tre generasjoner holdt i hevd spesialtjenester innen diesel og elektro. 

Ingen oppgave er for stor eller for liten. Og de har investert tungt i det aller mest moderne utstyret og har en stjerneposisjon innen Bosch diesel.

Dagens leder Janne Lønsethagen er tredje generasjon og sier at oppgaven ender seg.

- Før var det mer arbeid på kjøretøy – person- og tungbiler, sier hun. Nå er oppgavene mye mer varierte, men hele tiden har vi i fokus at vi skal sørge for at kjøretøyene skal fungere. Det er stor spredning på oppdragene og vi har kunder i nesten hele landet. Det sendes inn komponenter for kontroll og reparasjon. Vi har det aller mest moderne testutstyret og driver mye med feilsøking. Vi har blant annet investert i en ny injektortester, som tar den aller nyeste teknologien både på lette og tunge kjøretøy.

Diesel med forskjellig kvalitet

Det er også en utvikling når det gjelder diesel. I en miljøtid er det mål om å senke utslippet av eksos. Det betyr at man i økende grader blander diesel med andre drivstoff.

Det setter igjen utfordring for de som kjører dieselkjøretøyer. Lettere er det ikke når man i Norge har lange kalde perioder som krever «vinterdiesel».

Situasjonen er typisk da en større transporttropp fra det italienske forsvaret kom på vinterøvelse til Norge. De ble stasjonert i Innlandet – der temperaturen svingte ned mot minus 45 grader. Kjøretøyene de hadde med seg kom til Norge på skip og ble fraktet til basen på bilbiler.

Men så startet problemene. Bilene startet dårlig – om de hele tatt startet. Ett lokalt bilverksted kom dem til unnsetning. De tappet dieseltankene om fra sommerdiesel – og fylte på norsk vinterdiesel. Og bilene fungerte slik de skulle.

Det investeres tungt i det mest moderne utstyret. Det letter feilsøkingen.

Tett samarbeide med Bosch

Lønsethagen har drevet med dieselservice siden oppstarten i 1953.

- Vi har fokus på videreutvikling, investering i nytt utstyr, og etterutdannelse av våre dieselteknikere, sier Janne Lønsethagen. 

- Vi har samarbeidet med Bosch helt siden oppstarten, og er et sertifisert Bosch Diesel senter. Denne godkjenningen krever at vi har det mest moderne testutstyr, har kontinuerlig opplæring av medarbeiderne, og følger godkjente reparasjonsprosedyrer. Vi har investert tungt i det mest moderne og avanserte utstyret.

Lønsethagen i Molde har et komplett verksted med plass til både store og små kjøretøy, innredet etter spesifikasjoner fra Bosch.

- Våre medarbeidere har mellom 20 og 40 års erfaring innen dieselfaget, og vi er derfor en av Diesel Centrene i Norden med lengst erfaring. Vi reparerer og selger utstyr til de fleste motorprodusenter.

- Det er også mye å spare å benytte byttekomponenter som er fagmessig kontroll og inspisert, sier dieseltekniker Leif Magne Jacobsen. Vi mottar daglig forsendelser fra kunder i hele landet som ønsker at skal kontrollere vitale deler. Mye kommer fra bilverksteder.

- Vi synes hele tiden det er godt å kunne bistå de som står fast med tekniske problemer. Vi er kjent for å være gode problemløsere og det er faktisk like hyggelig hver dag å få tilbakemelding om at problemer er løst og at kjøretøyet igjen kan settes i trafikk.

Lønsethagen Elektro – Diesel A/S

Sertifisert Bosch Diesel Center. De holder til rett ved flyplassen i Molde.

Bedriften har spesialisert seg på reparasjon og vedlikehold av moderne dieselutstyr til personbiler, tyngre kjøretøy, anleggsmaskiner, landbruksmaskiner, båter samt tyngre maritimt dieselutstyr. Reparerer dieselkomponenter fra de fleste produsenter. 

Overhaler og selger alle typer startere og dynamoer, har salg og service på Eberspacher luft og vann varmere, samt Wallas varmere. 

Lønsethagen Elektro – Diesel A/S er et sertifisert Bosch Diesel Center.

70 års jubileum i 2023 Selskapet ble grunnlagt i 1953 De har i perioder vært bilforhandler og drevet verksted i Bosch-kjeden-.

 

Hovedeier er familien Lønsethagen. Daglig leder er Janne Lønsethagen. Styreleder er Jan Magne Lønsethagen- Han er også styreleder i Volkswagen-forhandler Sveen Auto i Surnadal. Der har familien en mindre aksjepost.

Powered by Labrador CMS