Alternativmessen i Hannover

Du skal lete godt for å finne en stand på den store nyttekjøretøymessen IAA i Hannover hvor det ikke reklameres for alternative drivlinjer og drivstoff eller grønne løsninger. Men det er langt fra alt du får kjøpt i morgen, eller i overmorgen. Her er noen glimt fra våre to dager på messen.

Publisert

Batterielektriske varebiler, lastebiler og busser, ulike hybridløsninger, gass i komprimert eller flytende form, hydrogen, HVO og bioetanol. Alle alternativene er her, og mer til.

Etter å ha trasket rundt på messen i Hannover i et par dager, sett og hørt hva bilprodusentene og underleverandørene snakker om, er det nesten så man skulle tro at det fra i morgen ikke skal lages nyttekjøretøy som går på diesel lenger.

Men når man spør om kjøretøyene med de alternative drivlinjene er mulig å få kjøpt, kommer gjerne de flakkende blikkende og de ulne svarene: «mot slutten av 2019, kanskje», «dette er en konseptbil, så det er for tidlig å si noe om markedslansering», «vi skal kjøre tester med utvalgte kunder i halvannet år først, så skal vi kanskje åpne for salg».

Selvsagt er det noen som tilbyr leveringsklar hyllevare av alternativer også, men vi har fått veldig mange svar av den nevnte typen.

Flere av de besøkende vi har snakket med sier de opplever en «mismatch» mellom alle budskapene om elektrifisering og andre alternativer på messen, og hva som er realiteten ute på veiene og hos nyttekjøretøyforhandlerne – hvor det fortsatt er diesel som ruler.

De har et poeng. Samtidig så er vel mye av meningen med messer som IAA, å vise frem hva som er (eller i det minste hva man tror skal bli) fremtidens løsninger. Derav årets IAA-slogan: «Driving tomorrow».

Spennende er det i alle fall. Her i denne bildesamlingen skal vi prøve å gi deg et inntrykk av noe av det som rører seg i transportverdenen i øyeblikket.

Vi skal selvfølgelig komme tilbake til flere av nyhetene og trendene fra Hannover etterhvert.

Allerede i førstkommende utgave av YrkesBil (som er hos abonnentene 26. september) vil vi ha den første samlereportasjen fra årets IAA.

Og hvis du er fristet, husk at Hannover er ikke veldig langt unna.

Utstillingen holder åpent til og med torsdag 27. september.

Powered by Labrador CMS