Scania-topp overtar Volvo

Allerede i midten av mars skrev Dagens Industri at Volvo (Truck) -sjefen måtte gå. Nå har det skjedd. En Scania-topp overtar.

Publisert

Martin Lundstedt er hentet fra Scania for å få fart på erkerival Volvo

Forskjellen mellom Volvo og Scania ligger først og fremst på inntekten. Scania er en pengemaskin i lastebilindustri-sammenheng. Volvo har slitt siden finanskrisen.

Det er opplagt at når Olof Persson nå er sparket ut (som Financial Times skriver) og vil bli erstattet av Martin Lundstedt – for tiden CEO for Scania, er det fordi aksjonærene ikke er fornøyd med restruktureringsfarten hos verdens nest største lastebilprodusent.

På tross av at Volvo har vært gjennom et spareprogram som skulle resultere i 10 milliarder lavere utgifter – og kvittet seg med 5.000 arbeidsplasser, har driftsmarginen sunket fra de 9,7 prosent da han overtok, til 3 prosent i fjor.

Scania avsluttet fjoråret på 9,5 prosent.

Carl-Henrik Svanberg, som er Volvos styreformann, forsøkte sterkt å dementere avgangsryktene i mars. Nå forteller han villig vekk om alle Lundstedts gode egenskaper. 25 års erfaring i utvikling, produksjon og salg, og – ikke minst – medrivende lederstil.

Svanberg, og de andre aksjonærene, er selvfølgelig bekymret over aksjekursen også. På de siste fem år har Volvos økt med 24 prosent mens Daimlers har økt med 127 prosent. Scania kan vi ikke lenger sammenligne med, fordi den er en del av VW-Gruppen.

Og – uten at det er sagt – der finner vi kanskje også en grunn til at Lundstedt bytter jobb nå.

PS!
Det tok ikke mange minuttene etter at nyheten ble kjent før Volvos aksjekurs økte med 15 prosent. Derved ble Volvo Trucks plutselig verdt 30 milliarder kroner mer.

Powered by Labrador CMS