Xcient er navnet på Hyundais tunge hydrogenbil.
Xcient er navnet på Hyundais tunge hydrogenbil.

Tunge Hyundai til Tyskland

Etter at rundt 50 slike har vært kjørt i Sveits et års tid, er nå de tunge Hyundaiene også på vei til Tyskland i klassiske spedisjonsroller. Det mest spennende med dem er vel at de er hydrogendrevet.

Publisert

Det er Meyer Logistik som har bestilt en Xcient Fuel Cell. De kunne nesten ikke tillate seg å vente lenger, både i holdning og i praksis har de vist seg som en pioner på bærekraft, men de manglet fremdeles en nullutslipper på hydrogen.

Det gis gode tilskudd til slike biler i Tyskland. Inntil 80 % av merkost i forhold til en tilsvarende diesel kan tilbakebetales av det offentlige, dessuten er det ingen bompenger – maut – for slike.

- For Mayer er det viktig å samle erfaring med ny teknologi, sier daglig leder Matthias Strehl til Lastauto Omnibus, - og spesielt er det TCO’en vi legger vekt på, føyer han til.

Selskapet har ennå ikke bestemt seg for hvilke ruter den skal bruke bilen på – valget er i første omgang betinget av at det finne tilstrekkelige fyllemuligheter underveis.

I Sveits er Hyundai med på å bygge hydrogen-infrastrukturen og der fyller bilene bare med grønn hydrogen.

- Vi selger ikke bare en lastebil. Vi selger en bekymringsløs-pakke, sier Beat Hirschi, CEO for HHM til bladet.

Han forteller også at Hyundai Hydrogen Mobility regner med 100 biler til Tyskland i år, og at de er i samtale med kunder i mange andre europeiske land.

Det er den faceløftede utgaven som er på vei til Meyer nå. Ny grafikk, innslag av blå striper, en kraftig V-formet grill med et helt eget mønster i aluminium-fronten og med fabrikk-logoen i ikke akkurat beskjeden størrelse rett under frontruten.

350 bar systemet, de to brenselcellestackene på hver 90 KW og elmotoren på inntil 350 kW er som før, men i stedet for bare ett buffer-batteri på 72 kWh finnes det nå tre av dem. Rekkevidden er rundt 400 km og full tank tar mellom 8 og 20 minutter.

Foreløpig leveres bilen bare som 4 x 2 eller 6 x 2, men de har for lenge siden lovet at den klassiske 4 x 2 trekkbilversjonen også skal komme. Da med et drivsystem som skal by på 1000 km. Den lar vente på seg.

Den norske Hyundai-importøren har egentlig ikke noe med denne delen av konsernet å gjøre.

Powered by Labrador CMS