SERIEPRODUKSJON: De tunge elektriske lastebilene fra Volvo er nå i serieproduksjon. Nå skal "noen av dem" også bygges med komponenter i såkalt fossilfritt stål. Foto: Volvo Trucks
SERIEPRODUKSJON: De tunge elektriske lastebilene fra Volvo er nå i serieproduksjon. Nå skal "noen av dem" også bygges med komponenter i såkalt fossilfritt stål. Foto: Volvo Trucks

Volvo hevder de er først i verden med fossilfritt stål i el-lastebiler

De første lastebilene med denne nyheten blir nå utlevert til kunder.

Første gang vi hørte Volvo snakke om å benytte såkalt fossilfritt stål i kjøretøy og anleggsmaskiner var på sensommeren i fjor.

Og i forbindelse med fremleggelsen av Volvo Groups Q3-rapport for 2021 sa konsernets president og CEO, Martin Lundstedt, at vi ville få se denne type stål i flere konsepter og komponenter i serieproduksjon i 2022.

I mai i år ble det meldt fra konsernet at de fra tredje kvartal 2022 introduserer det fossilfrie stålet i mindre skala i selskapets tunge elektriske lastebiler. Nå meldes det altså fra Gøteborg at de første bilene med slike komponenter er på vei ut til kunder.

I september i år startet Volvo Trucks serieproduksjon av tunge elektriske lastebiler, og det er noen av disse som også blir det fabrikken hevder er «de første lastebilene i verden bygd med fossilfritt stål».

Hva er fossilfritt stål?

Det fossilfrie stålet produseres av det svenske stålverket SSAB og lages ved å bruke en helt ny teknologi med «fossilfri strøm og hydrogen».

ALTERNATIVER: – Reisen vår mot nullutslipp handler både om å gjøre kjøretøyene våre fossilfrie i bruk og over tid ved å fullt ut erstatte materialene i våre lastebiler med fossilfrie og resirkulerte alternativer, sier Jessica Sandström, Senior Vice President Product Management i Volvo Trucks.

Resultatet er ifølge Volvo en betydelig lavere miljøpåvirkning og fabrikken mener dette er et viktig skritt mot en verdikjede med null utslipp. Blant kundene som vil få fossilfritt stål i noen av sine elektriske lastebiler er Amazon og DFDS, gjennom transportselskapet Simon Loos, Unilever.

– Hos Amazon er vi på vei til å gjøre virksomheten vår netto karbonfri innen 2040. Vi trenger partnere som Volvo for å få denne overgangen til å skje, sier Andreas Marschner, visepresident for transporttjenester i Amazon i Europa.

– DFDS har forpliktet seg til den grønne omstillingen og å levere grønnere transport- og logistikkløsninger. Alle steg i den grønne omstillingen innen logistikk bringer oss nærmere et karbonfritt samfunn og vi er derfor glade for at noen av de elektriske lastebilene vi snart får levert også vil bli produsert med fossilfritt stål, sier Niklas Andersson, konserndirektør i DFDS’ logistikkdivisjon.

Mer etter hvert

Det første stålet som er produsert med hydrogen vil bli brukt i rammen til de elektriske lastebilene, som er ryggraden hvor de andre komponentene til lastebilen blir montert.

Legg merke til at det er kun «noen av» de elektriske lastebilene som skal benytte dette stålet. Grunnen er tilgjengelighet - eller mangel på sådan.

«Etter hvert som tilgjengeligheten til fossilfritt stål øker, vil det også bli introdusert i andre deler av lastebilen», skriver Volvo i pressemeldingen.

90 prosent kan resirkuleres

I dag kommer rundt 30 % av materialene i en ny Volvo lastebil fra resirkulerte materialer. Og inntil 90 % av lastebilen kan resirkuleres når den når slutten av livssyklusen, ifølge produsenten.

Fossilfritt stål blir ifølge fabrikken et viktig tillegg til tradisjonelt og resirkulert stål som brukes i lastebilene.

Powered by Labrador CMS