Næringslivet rammes av prisgalopp på alt fra materiell til energi for tiden, og sommermåneden juli ble tøff for mange.
Næringslivet rammes av prisgalopp på alt fra materiell til energi for tiden, og sommermåneden juli ble tøff for mange.

Verste konkursmåned hittil i år

Antallet konkurser i Norge har økt i alle måneder i år bortsett fra april, og juli har den største økningen hittil i år. Godstransport på vei ser likevel ut til å ha klart seg bra foreløpig.

Publisert

Det viser ferske tall fra analyseselskapet Dun & Bradstreet.

Samlet ligger konkursene i Norge 7,9 prosent over fjoråret etter de syv første månedene, mens antallet tvangsavviklinger har gått ned med 17,8 prosent.

Konkurser rammer både bedriftseiere og ansatte hardt.

Til nå har 8.700 mistet jobben som følge av konkurser og tvangsavviklinger. Det er 21 prosent høyere enn i fjorårets syv første måneder.

Transportnæringen rammet

Innen kategorien Industri er økningen i konkurser på hele 87,5 prosent og innen Transport/Lagring er økningen på 42,9 prosent i juli, sammenlignet med juli i fjor.

– De høye strøm- og drivstoffprisene, som ikke kompenseres for næringslivet som hos landbruk og husholdninger, driver sannsynligvis konkursene opp. Spesielt gjelder dette for industrien og transportbransjen, sier analytiker Brit Elise Melhus i Dun & Bradstreet.

Samtidig er det verdt å huske på at da det samme analyseselskapet for en måned siden publiserte tallene for første halvår, var kategorien Transport/Lagring blant de bedre - med en nedgang i antall konkurser på 8,6 prosent.

Dun & Bradstreets tall er heller ikke brutt ned på de enkelte bransjekodene, men ifølge Brønnøysundregistrene ble det åpnet konkurs i tre - 3 - selskaper registrert på bransjekode 49.410 - Godstransport på vei i Norge i juli.

Altså ingen store tall, så det er nok andre deler av kategorien Transport/Lagring som står for den dramatiske juli-økningen.

Detaljhandel og Hotell/Restaurant er andre kategorier som opplevde betydelige økninger i antall konkurser i juli.

Noen lysglimt

Samtidig er det enkelte næringer som kan notere det motsatte:

Engro/Agentur (ned 40%), Eiendom (ned 25 prosent) og Bygg/Anlegg (ned 20 prosent) opplever færre konkurser i juli.

– Økte kostnader til lønn, varekjøp og skyhøye strømutgifter, gjør at belastningene for bedriftene begynner å bli svært høye. Mens de økte konkurstallene innen Detaljhandel og Hotell/Restaurant nok i stor grad skyldes ettervirkninger fra pandemien. Mange butikker og restauranter overlevde pandemien på koronastøtte og utsatte skatter og avgifter i fjor, mens de sliter nå som det er tid for tilbakebetaling, sier Melhus.

Powered by Labrador CMS