JUBEL OG GLEDE: Både elever og lærere ved Hønefoss videregående gleder seg til å ta i bruk den splitter nye Scania R410 6x2*4, utstyrt med krokløft.

Kjøpte første nye skolebil på 30 år

Selvsagt har yrkessjåførlinjen ved Hønefoss videregående skole byttet mange biler i årenes løp, men de har stort sett alltid kjøpt brukte biler. Denne gangen ble det nybil. 

Den nye bilen skolen har kjøpt inn er en Scania R410 6x2*4, utstyrt med krokløft og med biogass som drivstoff. 

I tillegg til å være den første nye lastebilen på nesten en mannsalder, skal dette være den første lastebilen i offentlig skole som er definert som utslippsfri.

Krokbilen skal tas i bruk av alle elevene som går Yrkessjåførutdanningen ved Hønefoss videregående skole. Hvert skoleår er det to inntak med inntil 30 elever i hver klasse.

I løpet av et halvår får elevene førerkort og kompetansen som skal til for at de kan starte lærlingperioden som fører frem til et fagbrev. Det er behovet til lærebedriftene som avgjør hvilke førerkortklasser elevene får.

Fikk tilskudd

Den nye krokbilen skal kjøres på komprimert biogass. Å introdusere elevene for andre energikilder og løsninger som kan være med å drive det grønne skiftet fremover er viktig for skolen.

Hønefoss videregående var eid av Viken fylkeskommune før oppløsningen. Viken hadde en målsetning om å bli klimanøytrale. Det utløste et tilskudd til ny bil som gjorde det mulig å kjøpe ny bil for første gang på lang tid.

Det ble tidlig klart at komprimert gass var det beste alternativet for Hønefoss videregående. Nærhet til fyllestasjoner og utbredelse av disse var avgjørende.

- Det blir spennende å kjøre med gassbil og se hvordan det fungerer, sier Nicholas Fjellstad (20) fra Vikersund i en pressemelding fra Norsk Scania.

Elev Nicholas Fjellstad gleder seg like mye som avdelingsleder Erik Lysenstøen over ny bil.

Første krokbilen

- Vi har byttet mange biler i årenes løp, men vi har stort sett alltid kjøpt brukte biler. Dette er faktisk bare tredje gangen vi får en ny lastebil siden oppstarten på 80-tallet, sier avdelingsleder Erik Lysenstøen ved Hønefoss vgs. 

Den aller første nye bilen var en Scania 82 snutebil med dobbeltkabin.

2024-modellen er så ny at den ikke har fått profileringen enda. Bilen er også den første krokbilen på skolen. Det vil åpne nye muligheter og forenkle opplærlingen for elevene. Tidligere har de leid inn utstyr når det for eksempel skal undervises i lastsikring.

Inne i CR20H-hytta med høyt tak og full ståhøyde er køya erstattet med stoler som to andre elever kan sitte i under kjøring.

Det finnes 11 fylkeskommunale skoler over hele landet som tilbyr tilsvarende opplæring.

Powered by Labrador CMS