Her er Volvos første helelektriske lastebil

Volvo FL Electric skal barnet hete. Fødselen foregikk i full offentlighet på Gøta plats torsdag formiddag.

Publisert

Elektriske nyttekjøretøy er i vinden for tiden. Det dukker opp batterivarianter av varebiler, busser og lastebiler «hele tiden». I dag er det Volvo Trucks’ tur.

De introduserer nå sin første helt elektriske lastebil for kommersiell bruk. FL Electric er beregnet for varelevering, avfallshåndtering og andre bruksområder i bymiljøer.

Bybil
Så det er selvsagt ikke tilfeldig at lastebilen ble lansert med pomp og prakt midt i Gøteborg sentrum, med blant annet byens ordfører tilstede.

Med lavt støynivå og ingen lokale utslipp markedsføres elektriske lastebiler som «byens beste venn». Og det er jo et godt poeng. En elektrisk lastebil uten eksos kan brukes i innendørsterminaler og miljøsoner. Det lave støynivået gir muligheter for å få mer arbeid gjort om natten, slik at presset på veiene reduseres på dagtid.

Med bedret luftkvalitet og reduserte støy i bymiljøet blir det også mulig å planlegge boligutbygging og infrastruktur med langt større frihet enn tidligere.

LES OGSÅ: Elektrisk lastebil fra Renault

Erfaring fra buss
Hele Volvo-konsernets ekspertise innen elektriske transportløsninger ligger til grunn for lastebildivisjonens tilbud.

Søsterselskapet Volvo Buss har solgt mer enn 4.000 elektriske busser siden 2010, og de skal snart levere flere elbusser i Trondheim og Drammen. Vi blir også forsikret om at teknologien for fremdrift og energilagring i Volvo FL Electric har blitt testet nøye fra første stund.

– Av erfaring vet vi hvor viktig det er at kommuner, energileverandører og kjøretøyprodusenter samarbeider om å gjøre elektriske løsninger i stor skala til en virkelighet. Dette oppnås gjennom attraktive insentiver, felles standarder samt en langsiktig strategi for byplanlegging og utbygging av ladeinfrastruktur, forklarer Jonas Odermalm, som er sjef for produktstrategi for Volvo FL og Volvo FE.

LES OGSÅ: Elektrisk MAN

Hjelper kunder i overgangen
Han legger ikke skjul på at mange potensielle kunder har spørsmål om mulighetene den nye teknologien skaper, samt hvordan den kan påvirke driften deres.

I et forsøk på å gjøre overgangen tryggere tilbyr produsenten helhetlige løsninger basert på den enkelte kundens behov når det gjelder kjøresykluser, lastekapasitet, driftstid, kjørelengde og andre parametere.

– En slik løsning kan inneholde alt fra ruteanalyser og batterioptimalisering til service og finansiering. Volvo Trucks har et tett samarbeid med en rekke leverandører av ladeutstyr, sier Odermalm.

LES OGSÅ: Tesla lover 800 kilometer rekkevidde

Etiske batterier
Volvo Trucks mener det er nødvendig å ha en helhetlig visjon for elektrifiseringen av transportbransjen for å kunne takle de stadige utfordringene innenfor områder som strømgenerering og batterier.

Det verserer som kjent mange stygge historier om hvordan mennesker i sårbare situasjoner, blant annet i Kongo, utnyttes i utvinningen av råmaterialer til bilbatterier.

– For å sikre at råmaterialene for batteriene hentes ut på en ansvarlig måte, samarbeider Volvo-konsernet eksempelvis med Drive Sustainably-nettverket, som har en spesiell funksjon som følger med på denne utfordringen, forsikrer Odermalm.

Volvo-konsernet er også involvert i ulike prosjekter der batterier fra tunge elektriske kjøretøy får et nytt liv ved at de brukes til energilagring.

– Alle spørsmålene om håndtering av batterier er ennå ikke løst, men vi jobber aktivt – både internt og sammen med andre aktører – om å drive utviklingen fremover og frembringe de nødvendige løsningene, legger han til.

**YrkesBil er selvsagt tilstede på verdenspremieren i Gøteborg, og kommer tilbake med mer herfra både på YrkesBil.no og i en fyldig reportasje i YrkesBil nr. 4.**

LES OGSÅ: Fuso på strøm

–––––––––––-

Volvo FL Electric

• En helt elektrisk lastebil for distribusjon, avfallshåndtering og andre bruksområder i bymiljøer – totalvekt på 16 tonn.

• Drivlinje: 185 kW elektrisk motor, maks. kraft/130 kW konstant effekt, girkasse med to gir, mellomaksel, bakaksel. Maks. dreiemoment i den elektriske motoren: 425 Nm. Maks. dreiemoment i bakakselen: 16 kNm.

• Energilagring: 2–6 litiumionbatterier, totalt 100–300 kWh.

• Rekkevidde: Opptil 300 km.

• Lading: Vekselstrømlading via strømnettet (22 kW) eller hurtiglading med likestrøm via CCS/Combo2 for opptil 150 kW.

• Ladetid: Fra tomme til fulladede batterier: hurtiglading 1–2 timer (lading med likestrøm), nattlading opptil 10 timer (lading med vekselstrøm) med en maksimal batterikapasitet på 300 kWh.

• De to første Volvo FL Electric-lastebilene tas i bruk av avfalls- og gjennvinningsselskapet Renova og transportfirmaet TGM.

• Prosjektet «Off Peak City Distribution» undersøkte effektene av varetransport om kvelden og natten i sentrale Stockholm. Ved å unngå rushtrafikken kunne lastebilene utføre arbeidet på en tredjedel av tiden sammenlignet med på dagtid.

Powered by Labrador CMS