Energi fra kapellet

Fraunhofer-instituttet eksperimenterer med nye kunst-tekstiler. Målet er at kapellet skal kunne levere strøm.

Publisert
Frauenhofer
UTFORSKER: Svenske Jonas Sundqvist leder forskningsarbeidet på nye kunst-tekstiler ved tyske Fraunhofer-instituttet. Foto: Fraunhofer IKTS

Selvfølgelig snakker vi solceller.

Det tyske Fraunhofer-instituttet har nemlig utviklet noen nye, bøybare, solceller med tekstil-egenskaper. Sammen med alle samarbeidspartnerne ser de for seg at de store lastebilene skal kunne bli rullende solarparker.

De har regnet ut at bil og henger, eller en lang semi med slikt kapell, vil kunne produsere nok strøm til å drive for eksempel et kjøleanlegg både ved hviletider, når bilen losses og lastes og under hele turen.

Forskerne har utviklet en meget fin glassfiberstruktur for solcellene som kan påføres kapell-stoffet direkte. Man bruker altså tekstilet som substrat og trenger hverken glass eller silisium som ved vanlig solcelleproduksjon.

Kapellet må være meget stabilt, og kunne tåle temperaturer på inntil 200 grader ved påføringen, men disse kravene later til å være ukompliserte, samtidig som man fremdeles snakker om en overkommelig pris.

Man har enda mange problemer, kapellets ledningsevne for eksempel. Og arbeidet med ti mikrometer på en fleksibel presenning-overflate byr på utfordringer.

Forskerne, med svenske Jonas Sundqvist i spissen, har foreløpig ikke nådd mer enn 0,1 til 0,3 prosent effektivitet, der 10 – 20 prosent er vanlig for kjente typer solceller.

Men første mål er 5 prosent, og en vesentlig bedret livslengde. Og så regner de med at i løpet av fem års tid vil dette være virkelighet.

Powered by Labrador CMS