bilde

Posten med selvkjørende brev- og pakkerobot

Posten Norge skal neste uke lansere det de omtaler som «verdens første selvkjørende brev- og pakkerobot».

Avdukingen skal foregå i Arendal førstkommende tirsdag, på Postens stand ved Kløckers plass på sørsiden av Pollen under Arendalsuka.

Fra før har vi kun sett skisser av den selvkjørende saken (den du ser over her), som i enkelte områder skal kunne erstatte postkassen slik vi kjenner den i dag.

Roboten fungerer slik at du blir varslet om brev og pakker på vei, og kan bestemme selv om du vil gå ned i gata og hente sendingen med en gang eller bestille den helt fram til inngangsdøren på et tidspunkt som passer deg.

Automaten kjører selv tilbake til postsentralen på kvelden og blir i løpet av natten fylt med morgendagens leveranser. Én slik brev- og pakkerobot skal kunne dekke opptil 100 husstander, og planen er å teste ut roboten i et boligområde i Kongsberg mot slutten av året.

Ser flere muligheter
Den selvkjørende «dingsen» er naturligvis proppfull av avansert styring og sensorikk.

– Den skal kjøre i kun 6 km/t, som betyr at det er liten risiko for omgivelsene. Det øker også sannsynligheten for at vi raskere kan ta roboten i bruk, sier konsernsjef Tone Wille i Posten Norge.

Selskapet ser flere muligheter der autonome kjøretøy kan bidra til gode og effektive tjenester.

– Vi har stor tro på en selvkjørende fremtid og at det finnes lønnsomme bruksområder både på kort og lang sikt for en logistikkaktør som oss. Til en viss grad er vi avhengig av teknologiutviklingen hos de store kjøretøyprodusentene. Samtidig ønsker vi også å stimulere markedet til å utvikle mer nisjepregede løsninger, noe innovasjonskontrakten med Buddy Mobility er et eksempel på, sier Wille.

Norske røtter
Buddy Mobility er et norsk mobilitetsselskap bestående av et konsortium av norske og internasjonale leverandører og investorer som utvikler ulike løsninger basert på autonom teknologi.

Selskapet ledes av investor Tharald Nustad, mens den kjente bildesigneren Per Ivar Selvaag er ansvarlig for utvikling.

Selvaag har jobbet i internasjonal bilindustri i en årrekke, og tror det finnes et betydelig potensial i autonom teknologi og synes det er spennende at en så stor aktør som Posten bidrar til utvikling og anvendelse av slike løsninger.

– Potensielt kan dette brøyte vei også for en internasjonal satsing, fordi brev- og pakkeleveranser har mange likhetstrekk rundt i verden, sier Per Ivar Selvaag.

Under Arendalsuka vil Posten fremme bruk av autonome løsninger i logistikksektoren.