I TYSKLAND: SR Group stilte mannsterke på Quantrons Q-Days. Fra venstre Dag Martin Smørdal (SR Group), Helge Hinna (SR Group), Roy Kristensen (SR Group), Gustav Sanne-Gundersen(SR Group), Bjørn Røstad (SR Group) og Anil Reddi (Quantron).

SR Group med intensjonsavtale om 50 hydrogenlastebiler fra Quantron

Leveringene til det norske transportselskapet skal starte i 2024.

I forrige uke var flere representanter fra Rogaland-bedriften SR Group AS i Augsburg i Tyskland.

Anledningen var Q-Days 2023, et arrangement der kjøretøyleverandøren Quantron presenterte sine nyheter.

Egen «norsk» versjon

Blant annet var det premiere på Quantron QHM FCEV Aero, som er en hydrogenelektrisk tung lastebil.

Dette er i bunn og grunn samme lastebil som YrkesBil.no skrev om sist høst, da den ble vist frem på IAA i Hannover. Hovedforskjellen er at den nye versjonen, som heter Aero, blant annet har fått noen designoppgraderinger som skal gi 20 prosent forbedret areodynamikk.

Lastebilen som er basert på en trekkvogn fra MAN er designet for tung langtransport, og både tankkapasitet og oppgitt rekkevidde er fremdeles nøyaktig den samme som Quantron oppga under IAA:

Standardversjonen er utstyrt med en tankkapasitet på 54 kilo hydrogen, og en rekkevidde på rundt 700 kilometer.

Det tyske selskapet har også tatt frem en egen Skandinavia-versjon av lastebilen, spesielt beregnet for Norge, med tankkapasitet på rundt 116 kilo hydrogen og en rekkevidde på rundt 1.500 kilometer.

Hydrogentankene er fullstendig integrert i rammestrukturen innenfor akselavstanden på 3.900 millimeter. Dette er ifølge produsenten i samsvar med alle lovkrav og uten at det inngås kompromisser med hensyn til dimensjoner og brukervennlighet.

NY DESIGN: Quantron har pyntet på sin QHM FCEV og lagt til navnet Aero, som følge av det de hevder er 20 prosent forbedret aerodynamikk. Modellen bygger på en trekkvogn fra MAN.

Quantron-gründer og hovedeier, Andreas Haller, uttalte til YrkesBil på IAA at Norge ville bli deres andre hjemmemarked.

Intensjonsavtale om 50 biler

Nå har de også fått ned på papiret det som skal bli en stor leveranse til Norge:

SR Group AS i Rogaland har nemlig signert en intensjonsavtale med Quantron AG om levering av 50 hydrogenlastebiler, med levering fra 2024.

«Dette er en stor investering og et viktig sprang for både oss, for bransjen og ikke minst for det grønne skiftet», skriver bedriften i en post på LinkedIn.

Overfor YrkesBil.no utdyper Dag Martin Smørdal, daglig leder i SR Group:

– SR Group har definerte bærekraftsmål som innbefatter at vi skal øke andel klimanøytrale kjøretøy. Vi ser at for langtransport så er hydrogenkjøretøy et meget godt alternativ, og tilgjengelig teknologi gir oss tilstrekkelig rekkevidde for å kunne utføre oppdragene på tvers av landet til alle årstider, sier han.

– Vårt initiativ med Quantron, sammen med de ulike leverandører av hydrogen, gir oss en trygghet på at dette er en bærekraftig løsning i tråd med våre målsettinger. Vi har ikke valgt hydrogen fremfor batterielektrisk drift, da vi investerer i begge typer kjøretøy. Per i dag anser vi elektrisk drift som mest anvendelig for kortere oppdrag og lokal kjøring, men forventer at kapasitet og rekkevidde for elektrisk drevne kjøretøy i nær fremtid vil kunne bli et alternativ også for langtransport, sier Smørdal.

Oppdrettsselskapet Hima Seafood og deres fôr-leverandør Skretting har gjort en avtale med SR Group om at lastebiler som går på hydrogen skal frakte fiskefôr fra Stavanger til anlegget på Rjukan.

De samme lastebilene skal frakte den ferdige fisken ut fra Rjukan, slik at bruken av tomme lastebiler på veiene minimeres.

Service og hydrogen

Quantron har tidligere avtalt med Team Verksted AS at de blir Quantrons partner på verkstedsiden i Norge.

Det er også kjent at Norwegian Hydrogen har inngått en strategisk partneravtale med Quantron, når det gjelder leveranse av hydrogen.

Det tyske selskapet har et konsept de kaller «Quantron-as-a-Service», som fungerer slik at deres lastebilkunder kun fyller hydrogendrivstoff på lastebilene sine fra Quantrons foretrukne hydrogenleverandører.

Som tidligere skrevet arbeider Norwegian Hydrogen nå med å etablere fyllestasjoner for hydrogen i sentrale deler av Norden. Dette gjøres gjennom det nyetablerte datterselskapet Vireon.

Powered by Labrador CMS