Scania lanserer hybridlastebil

SÖDERTÄLJE (YrkesBil.no): Den nye lastebilen kombinerer en dieselmotor med 320 hestekrefter og en elektrisk motor med 174 hestekrefter som kan kjøre to kilometer på ren batteridrift. Akkurat som på mobiltelefoner, kommer den nye Scaniaen med stillemodus.

Publisert
Scania hybrid<br><br>
Scania hybrid

Hybridlastebilen, som er den første i sitt slag til å oppfylle utslippskravene i Euro 6, ble lansert under et arrangement ved Scania-fabrikken i Södertälje utenfor Stockholm tirsdag. Her presenterte lastebilprodusenten hvordan de jobber for å redusere CO2-utslippene fra sine lastebiler.

Kombinasjonen med en elektrisk motor og en ni liters dieselmotor, som kan kjøres på biodrivstoffene HVO eller FAME, skal ifølge Scania kunne redusere CO2-utslippene med 92 prosent sammenlignet med en tilsvarende bil som kjører kun på ordinær diesel.

Ifølge produsenten bruker hybridlastebilen også 18 prosent mindre drivstoff enn en sammenlignbar dieselbil.

Stillemodus for nattkjøring

Scania mener hybridlastebilen er spesielt egnet for bruk i lokal distribusjon, særlig i og rundt byer.

Flere storbyer har innført restriksjoner mot varedistribusjon om natten, blant annet fordi tradisjonelle lastebiler bråker mye. Derfor er den nye hybridlastebilen utstyrt med et stillemodus som føreren kan aktivere med en bryter. Lastebilen vil da kunne kjøre to kilometer på ren batteridrift, og støynivået vil ikke komme over 72 desibel.

Batteriene lades av energi fra bremsene når de brukes og fra dieselmotoren.

Den nye hybridbilen settes i produksjon og vil bli levert til de første kundene i 2016.

Nye bioetanolmotor

I tillegg til hybriden viste svenskene fram en helt ny Euro 6-motor som kjører på bioetanol. Den femsylindrede maskinen har ni liters slagvolum og 280 hestekrefter.

Dette er fjerde generasjon Scania-motor som kjører på bioetanol, men den første som tilfredsstiller utslippskravene i Euro 6-reglene.

Les mer om den nye hybridlastebilen i neste utgave av YrkesBil!

Powered by Labrador CMS