bilde

ABB og BYD til Unibuss

ABB skal levere ladeinfrastruktur og BYD skal levere elbusser til Unibuss i Bærum og Oslo.

ABB leverer både depotladere på 150 kilowatt (kW) med ladebokser slik at alle busser kan tilkobles samtidig, og en pantograflader på 300 kW. Ladestasjonene installeres på Furubakken bussanlegg på Bekkestua.

De elektriske bussene som skal settes i drift neste sommer leveres av BYD. Bussene er 12 meter lange og har en batterikapasitet på 348 kilowattimer (kWh).

De kan lades med pantograf, som senkes ned på taket, og med kabel, hvor ladepluggen er CCS2 (combined charging system).

– Ruters satsing på elbusser i Bærum er et viktig bidrag for gjøre kommunen klimaklok og mer miljøvennlig. I Bærum vil Ruters mål om kun nullutslippsbusser i 2028 allerede nås i 2025 med den nye Unibuss-kontrakten som sikrer 150 elbusser i 2025, sier Gøran Salomonsen, leder for elektrifisering ved ABB AS i Norge. 

ABBs ladere inngår i ABB AbilityTM-porteføljen av oppkoblede løsninger, selskapets forente, digitale tilbud på tvers av ulike bransjer med over 210 løsninger hittil.

Unibuss estimerer at batteribussene vil redusere utslippet av CO2 med 1600 tonn årlig, tilsvarende utslippene fra rundt 800 biler

– Vi valgte ABB som leverandør fordi de tilbyr den beste og mest kostnadseffektive løsningen for dette ruteområdet. Dessuten er ABBs bussladeløsninger kompatible med et stort antall bussprodusenter, sier Øystein Svendsen, administrerende direktør i Unibuss AS.

Elbussene skal kjøre på disse linjene i Vestre Aker:

  • 40 Skøyen – Øvre Sogn
  • 41 Skansebakken – Røa
  • 45 Voksenskog – Majorstuen
  • 46 Ullerntoppen – Majorstuen
  • 48 Voksenkollen – Tryvann (skibuss)