- Her skal elbussene få syretesten
img
noalt noalt noalt noalt noalt noalt noalt
img
img
img
img
img
img
Abonnement | Annonse- og medieinfo

Forsiden  |  Varebil  |  Lastebil  |  Buss  |  Næringsliv  |  Brukte yrkesbiler  |  Innkjøpsguiden  |  Bok/Kalender  |  Abonnement  

Annonse:
1pix 1pix 1pix 1pix
bilde
Her skal elbussene få syretesten
Ingen annen by i Norge, og heller ikke i Norden, setter bussene på større prøvelser i form av lange, kalde vintre og bratte bakker, enn Lillehammer, ifølge Volvo Norge. Perfekt for test av elbuss, med andre ord.

alt

De neste to årene skal to batteridrevne busser testes ut i rutetrafikk i den tidligere OL-byen ved Mjøsa.

– Jeg er stolt over at Oppland fylkeskommune kan ta på seg rollen som pådriver for ny teknologi, og ikke minst innenfor klimafeltet, sa fylkesordfører Even Aleksander Hagen da han innviet de to nye elbussene til Opplandstrafikk på Lillehammer tirsdag.

– En ting er klimaet, men vi må også sørge for at flest mulig tar bussen. Ta bussen når du kan, og bilen når du må, bør være mottoet.

Hovedformålet med det toårige prosjektet til Opplandstrafikk, er å skaffe nok kunnskap om elbusser er egnet på Lillehammer, skriver fylkeskommunen på sine nettsider.

LES OGSÅ: ABB + Volvo på Lillehammer

Syretest for elbusser
– Lillehammer er selve syretesten for elbusser. Det er ingen annen by i Norge, og heller ikke i Norden, som setter bussene på større prøvelser i form av lange, kalde vintre og bratte bakker, sa Olav Berge Nesdal fra Volvo Norge, som har levert de to bussene.

Han regner med at bussene ikke bare vil takle utfordringene, men også bli populære blant passasjerene.

– Elbussene bruker 80 prosent mindre energi enn en konvensjonell buss, og gir null støy.

De to bussene som nå settes i drift i Lillehammer, skal testes ut på bybusslinjene 2, 3, 4 og 5 både sommer og vinter. De er av typen Volvo 7900 Electric, og er 12 meter lange. Elbussene har 36 sitteplasser og 55 ståplasser. Rekkevidden er anslått til å være 76-125 kilometer.

Ifølge leder Eirik Strand i Opplandstrafikk skal det være tilstrekkelig å lade elbussene én gang på bussdepotet ved Bæla i løpet av dagen, og resten om natta.

– Jeg vil takke politikerne for at de er så opptatt av miljøet og målrettet i arbeidet sitt. Lørdag blir det mulig å prøvekjøre elbussene mellom Strandtorget og sentrum.

LES OGSÅ: Bergen skal ha opp mot 80 batterielbusser

Helt annen bussopplevelse
I disse dager settes totalt 40 elbusser i drift i Oslo, og Unibuss har bistått Opplandstrafikk med sine erfaringer fra elbussdrift. Administrerende direktør Øystein Svendsen i Unibuss karakteriserer elbusser som den nye trenden innenfor bussverdenen.

– Elbusser har noen helt klare klimafordeler: i tillegg til å være CO2- og NOx-frie, så er de veldig støysvake. Det blir en annen atmosfære på en slik buss, hvor det er lettere å prate sammen, og man slipper dieselbrummingen ut fra holdeplasser og opp bratte bakker. Tilbakemeldingene fra kundene er at de setter pris på det. Faktisk har enkelte passasjerer fortalt at de har tatt en spesiell rute bare for å få prøvd elbussen, forteller Svendsen.

Fylkesordfører Even Aleksander Hagen inspiserer Lillehammers nye elbuss sanmmen med prosjektleder Geir Arne Nordengen og leder Eirik Strand i Opplandstrafikk. Foto: Rune René Kristiansen/Oppland fylkeskommune

pic

logoPåmelding til nyhetsbrev:
toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   fb Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside

 

 
pix pix
pix
 
logoPåmelding til nyhetsbrev:
Fritekstsøk:
pix pix
 
   

Bilbransjens stillingsmarked - rett til målgruppen

Se flere stillingsannonser her
 
   
1404 brukte yrkesbiler til salgs
Lastebil Lett lastebil Varebil Kombi.bil Buss Minibuss
Årsmodell Fra: Til: 139 LASTEBILER TIL SALGS