Autonome muskler

Vi har sett eksempler på selvkjørende maskiner. Men du skal lete lenge for å finne noen i denne vektklassen.

Publisert

Dumperen fra Komatsu er dagsaktuell – den vises nemlig første gang offentlig på MINExpo International som pågår i Las Vegas 26.-28. september.

Her har produsenten gått så langt at de har droppet hele førerhuset og i stedet brukt plassen til å optimalisere vektfordelingen mellom de to akslene.

Komatsu innledet et samarbeid med gruveselskapet Rio Tinto for utvikling av autonome dumpere i 2008, og gjennom årene har disse fraktet hundrevis av millioner tonn mens systemene er testet og perfeksjonert.

LES OGSÅ: Selvkjørende lastebiler sammenkoblet via WiFi

Fører eliminert
Testkjøretøyene har hatt et konvensjonelt utseende, men nå føler Komatsu seg så sikre på automatikken at de har valgt å fjerne hele førerplassen i maskinen de har døpt Innovative Autonomous Haulage Vehicle.

Dumperen har firehjulsdrift og firehjulsstyring. Det geniale med den spesielle utformingen og konstruksjon er at den manøvrerer like godt bakover som forover. Dermed slipper den å snu i range omgivelser.

IAHV-en er 15 meter lang og 8,5 meter bred, men klarer seg likevel med en svingradius på 15,9 meter.

Den har en lastekapasitet på 230 tonn og totalvekt på 416 tonn. En motor med 2700 hestekrefter sørger for tilstrekkelig skyv til en toppfart på 64 km/t.

Nå er det jo ikke akkurat snakk om masseproduksjon her, men Komtasu sier på utstillingen i Las Vegas at de planlegger lansering i nær fremtid.

Powered by Labrador CMS