Historieløst av Volvo

I siste utgave av Volvomagasinet, kundebladet til Volvo personbiler Norge, står en artikkel om nye Volvo XC90 V8. I artikkelen påstås det at dette er Volvos første V8 noensinne. Nei, langt derifra!

Publisert

”Dette er virkelig et historisk øyeblikk: Volvo har nettopp kunngjort at de vil produsere sin første åttesylindrete motor noensinne, og akkurat nå brummer den tilfreds under panseret på den nye Volvo XC90 V8, klar for å vise frem sine muskler”, slik starter artikkelen i Volvomagasinet.

Men for oss som er opptatt av de gode gamle dager ringer alarmklokkene når vi leser en slik påstand. Dette er så visst ikke første gang Volvo produserer en V8, det gjorde de allerede under andre verdenskrig. Den gang var det riktignok snakk om en ”bigblock” med et motorvolum på hele 22,6 liter, og en effekt på 410 hk. A8B-motoren var beregnet på stridsvognen ”Stridsvagn m/42”.

Snaue ti år etter var det tid for å lage en V8 beregnet på personbil. I begynnelsen av 50-tallet startet man nemlig planene om en stor personbil, internt kallet Philip. Bilen, som var svært lik en amerikansk Kaiser, var utstyrt med en V8 og automatgearkasse av Volvos egen konstruksjon. Prosjekt Philip ble aldri realisert og motoren ble til overs.

I desember 1956 ble distribusjonslastebilen Volvo L420 Snabbe presentert. Under førerhuset satt Volvos V8 (fra Philip) på 120 hk, en ideell motor for denne bilen. Året etter ble L430 Trygge presentert, også den med V8-motor. V8eren B36A ble faktisk produsert fra 1956 til og med 1966. Så 2004 er intet historisk øyeblikk for Volvo hva gjelder V8-motor!

Powered by Labrador CMS