- Scanias nye brett
img
noalt noalt noalt noalt noalt noalt noalt
img
img
img
img
img
img
Abonnement | Annonse- og medieinfo

Forsiden  |  Varebil  |  Lastebil  |  Buss  |  Næringsliv  |  Brukte yrkesbiler  |  Linker  |  Innkjøpsguiden  |  Bok/Kalender  |  Abonnement  

Annonse:
1pix 1pix 1pix 1pix
bilde
img img img img img img
15 bilder i galleri
Scanias nye brett
Elektrisk rullebrett er oppskriften på mye morsomt. Nå har Scania kastet seg på trenden og faktisk utviklet oppskriften. Skolebuss om morgenen, søppelbil på formiddagen, pakkelevering på natten.

alt

Scania har med sitt NXT-eksperiment tatt skateboard-tanken et skritt videre.

I stedet for å bygge et komplett brett med hjul i hvert hjørne og en motor/batteripakke på gulvet, har de tatt løs akslene og bytter dem mellom de forskjellige påbyggene.

Oppskriften er spennende: det akselløse «karosseriet» står i depotet og venter. Samtidig blir det ladet, for det er der du finner batteriene.

Så kommer kassebilen inn, varebilen løses fra for- og bakaksel og så kommer den kompakte skolebussen og tar på seg hjulene.

Den jobben er ferdig etter et par timer, og ungene skal ikke hjem før klokken fire. I mellomtiden er det søppel som skal hentes, komprimeres og lempes ut på miljøstasjonen. Nytt karosseri, de samme akslene.

Oppe i denne oppskriften ligger ikke bare 24/7-bruk av drivmidlene, det ligger også muligheter til å la bilstørrelsen følge trafikken. Søppelbilen er mye lenger enn varebilen, derfor brukes ikke den lange når det er rushtid.

Vi har kanskje sett noe liknende fra Rinspeed eller Panasonic tidligere – men disse hadde i hvert fall ikke evnen til å veksle mellom forskjellige akselavstander.

Nå er ikke dette bare en god PR-idé. Det hele er satt ut i praksis.

Scania har faktisk bygget en fullskala versjon. En 8-meters buss som de klarte å presse 55 mennesker inn i under den store kollektivtransport-konferansen i Stockholm for kort tid siden.

Autonom selvfølgelig, 162 kWh batteri med nesten 250 km. rekkevidde (som jo ikke er så viktig for neste jobben er småpakker og da med friske batterier igjen).

Selvfølgelig er det hele basert på teknologier som ennå ikke finnes, og på en tankegang som er ganske ny, men som et innslag i debatten om fremtidens bytrafikk er den spennende.


logoPåmelding til nyhetsbrev:
toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   fb Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside

 

 
pix pix
pix
 
logoPåmelding til nyhetsbrev:
Fritekstsøk:
pix pix
 
   
 
   
2194 brukte yrkesbiler til salgs
Lastebil Lett lastebil Varebil Kombi.bil Buss Minibuss
Årsmodell Fra: Til: 275 LASTEBILER TIL SALGS