-
Man Truck & Bus Norge AS:
Selger Varebil
-
Bilia Norge AS:
Biloppretter, Risløkka
-
Bilia Norge AS:
Billakkerer, Risløkka
-
Bilia Norge AS:
Biloppretter, Røyken
-
Vågsbygd bilverksted AS:
Biltekniker/mekaniker
-
Bilia Norge AS:
Mastertekniker, BMW Skøyen
-
Bilia Norge AS:
Servicemarkedssjef, Volvo Follo
-
Odda Bilsenter AS:
Teknisk leder
-
Odda Bilsenter AS:
Bilmekaniker
-
XPeng Motors Norway AS:
Area Manager
-
Statens vegvesen:
Utekontrollør Jessheim
-
Werksta Bergen:
Bilskadetakserer
-
Jæger Automobil AS:
Bilskadetakserer
-
Toyota Bilia AS:
Key Account Manager
-
Quipd AS:
Teknikere
-
byMEDHUS AS:
Detailer / bilklargjører
-
byMEDHUS AS:
Bilselger
-
Formula Automobile Norge AS:
Sales Executive & Brand Specialist
-
Werksta Kristiansand:
Billakkerer
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Fleet Manager
-
Mekonomen Company Bilverksted AS:
Avdelingsleder
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Selger TopUsed
-
Møller Bil Stavanger:
Takserer
-
RSA Import:
Salgs- og markeds-koordinator
-
Team Verksted AS:
Delelager/kundemottak
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Selger nye lastebiler på Østlandet
-
Werksta Kristiansand:
Teamleder Karosseri
-
Bilservice AS:
Bilmekanikere
-
Mobile Kjeller AS:
Servicemarkedssjef
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Key Account Manager Customer Service
-
Bilia Norge AS:
Innkjøpsansvarlig
-
Robert Bosch AS:
Teknisk Support
-
Bilforlaget AS:
Journalister/Reporter
Tvinges til å skifte ut kjøretøyparken: Krever vektavklaring for ADR-kjøretøy
Nye EU-regler for trykk i ADR-tanker tvinger Tor Vidar Frydenlund og Nordisk Gasstransport AS til å bytte ut hele bil- og hengerparken innen 1. juli 2024. Utstyret må bestilles nå, men lastebileieren får ikke svar fra norske myndigheter på om ADR bulktransport kan få kjøre med 60 tonn totalvekt eller ikke i fremtiden.
– Det er veldig fortvilende og frustrerende, sier Tor Vidar Frydenlund til YrkesBil.
– Nå sitter vi og skal investere store beløp i nytt utstyr for de neste 18 årene, og da må jeg ha en avklaring på om myndighetene i samme tidsperiode tenker å la ADR bulk være den eneste formen for veigående transport som fremdeles ikke skal få kjøres med 60 tonn totalvekt i Norge. Men det får vi ikke svar på, utdyper eieren av Nordisk Gasstransport AS (NGT).
Eneste unntak
I dag tillater regelverket bruk av vogntog med lengde opptil 24 meter og totalvekt inntil 60 tonn, ved ferdsel på modulvogntognettet.
ADR bulk er det eneste unntaket.
I 2019 ble det nemlig tillatt å kjøre med 60 tonn totalvekt med ADR stykkgods, noe Frydenlund stusser over.
– Laster du nitroglyserin i litersbokser eller på fat, så kan du altså kjøre det på 60 tonn. Men ikke ADR bulk. Argumentene for at det ikke skal være tillatt for bulk forstår jeg ikke, sier han.
Det er Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Statens vegvesen som forvalter ADR-regelverket.
– De snakker om faren ved kjøring i tuneller og stigninger på over seks prosent. Jeg mener imidlertid at om jeg laster 25 eller 30 tonn, så blir ødeleggelsene i for eksempel en tunell like store. Det har ikke blitt fremlagt noe dokumentasjon på at de fem tonnene fra eller til har noen sikkerhetsmessig betydning, sier Frydenlund.
Lastebileieren forteller at han siden 2019 har vært i kontakt med Statens vegvesen og DSB en rekke ganger, også gjennom en egen ADR-gruppe i Norges Lastebileier-Forbund der han er med.
Målet har vært å få avklart om det vurderes på et eller annet tidspunkt å åpne for 60 tonn totalvekt også for ADR bulk.
– Spørsmålet henger fremdeles i luften, og jeg har til gode å høre vektige argumenter for hvorfor det skal være spesielle unntak i totalvekt for ADR bulk. Derfor mistenker jeg også at reglene kan bli endret, slik at det på et tidspunkt tillates 60 tonn, fordi miljøgevinsten er betydelig. Men jeg frykter at det vil skje for seint til at vi rekker å ta høyde for det når vi bestiller nytt utstyr nå, sier Frydenlund.
Haster med avklaring
Det tar tid å skifte ut hele bil- og hengerparken, og Frydenlund har ikke mer enn tiden og veien – så han trenger en avklaring raskt.
Som følge av et EU-krav fra 2014 om at makstrykket i LPG-tanker skal opp fra dagens 23 til 27 bar må nemlig alt utstyret være skiftet ut innen 1. juli 2024. Da er overgangsperioden på ti år over.
Totalt har NGT ni vogntogsett i Norge og fem registrert i Sverige. To enheter på 64 tonn totalvekt er bygd for Sverige og satt i drift. Nå har bedriften satt ytterligere fire nye vogntog i bestilling: Ett på 64 tonn til Sverige, der dette er tillatt for ADR bulk, og tre sett på 50 tonn til Norge.
Frydenlund har selv tegnet og skreddersydd de spesielle tankpåbyggene som skal bygges i Bergamo i Italia. Deretter tar tankene turen innom Alumatic i Kangasala utenfor Tammerfors i Finland.
Det første settet til Norge skal være ferdig i januar 2022. Ifølge Frydenlund er det allerede for seint å endre på den bestillingen – selv om myndighetene «i morgen» skulle gitt signal om at de vil tillate økt totalvekt for ADR bulk.
– De to andre settene til Norge rekker jeg å endre bestillingen på, dersom jeg får tydelige signaler om at det i løpet av de nærmeste årene vil bli tillatt med 60 tonn. Derfor håper jeg innstendig på et klart svar snart, og jeg må ha det i løpet av høsten, sier Frydenlund.
– Hva kan du gjøre hvis du får signaler om at myndighetene vil vurdere å endre reglene, og tillate 60 tonn for ADR bulk på et senere tidspunkt?
– Får jeg vite at dette er noe myndighetene vil endre om et par eller noen få år, vil jeg bestille 60-tonns biler nå. Da kan vi kjøre med skvalp i noen år, frem til nye regler trer i kraft. Det skal gå fint, for det er bra med skvalpeskott i tankene.
– Poenget er at da kan vi forberede oss, og bestille riktig utstyr nå. Vi kan kjøre et 60 tonns vogntog men laste etter 50 tonns regler, så lenge det gjelder. Vi laster normalt 85 prosent, men vi kunne kjørt med 60 prosent i hengeren i en «venteperiode» på et par år dersom vi vet at vektreglene skal endres, forklarer Frydenlund.
Betydelig miljøgevinst
I 2020 kjørte NGT 35.500 tonn LPG fra Sverige til Norge. Det var 1.420 lass à 25 tonn.
– Hadde vi fått lov å laste fem tonn mer, totalt 30 tonn, hadde vi vært nede i 1.183 lass. Altså 237 færre lass. Regner man cirka 60 mil i snitt per tur snakker vi 142.000 kilometer. Dette utgjør 157 000 kilo CO2 (utregning: 14.200 mil X 4,1 liter/mil x 2,7 kg CO2 pr. liter diesel), sier Frydenlund.
Han presiserer at regnestykket gjelder alle selskapets biler. Alle kan imidlertid ikke kjøre med 60 tonn selv om det skulle bli tillatt, men han mener at i alle fall to tredeler av kjøretøyparken kan det. I så fall vil det si rundt 95.000 kilometer spart, som igjen utgjør 105.000 kg CO2 – basert på samme regnestykke som over.
Frydenlund er uansett krystallklar på at han ikke kan bestille 60 tonns biler nå kun «i håp om» at det vil bli tillatt, uten utvetydige signaler fra myndighetene om at det er tilfelle.
– Vi kan ikke kjøre med biler som er fire-fem tonn tyngre enn konkurrentene i 18 år, da blir vi utkonkurrert og risikerer betydelige tap, sier han, og legger til:
– Det kan gjerne fortsette å være maksimalt 50 tonn for meg, men da må det være noen argumenter som holder. Jeg er redd for at hvis det kommer noen nye folk inn i Statens vegvesen eller DSB som ser det grønne potensialet her, vil reglene kunne bli endret – men da for seint til at vi får gjort noe med det.
– Hva vil det innebære?
– Da har jeg en utfordring. Å bytte ut bilene igjen er ikke tema, da tankene har en levetid på minst 18 år og annenhåndsmarkedet er meget lite, så da blir resultatet at vi ikke blir konkurransedyktige og går på betydelige økonomiske tap, fastslår Frydenlund.
**Artikkelen ble først publisert i bladet YrkesBil nr. 9-2021. Ikke abonnent? Bli det her og få tilgang på viktig bransjestoff og eksklusive reportasjer først**