- Daimler sender selvkjørende lastebil ut på offentlig vei
img
noalt noalt noalt noalt noalt noalt noalt
img
img
img
img
img
img
Abonnement | Annonse- og medieinfo

Forsiden  |  Varebil  |  Lastebil  |  Buss  |  Næringsliv  |  Brukte yrkesbiler  |  Innkjøpsguiden  |  Bok/Kalender  |  Abonnement  

Annonse:
1pix 1pix 1pix 1pix
bilde
img
1 bilder i galleri
Daimler sender selvkjørende lastebil ut på offentlig vei
Fremtiden med selvkjørende lastebiler på veiene i Europa har nok virket litt fjern for mange. Men nå er den faktisk her.

alt

Oppdatert artikkel: Se lastebilen kjøre selv på trafikkert motorvei

Fredag 2. oktober 2015 klokken 11.00 blir stående som en milepæl i lastebilhistorien: Da sendte nemlig Daimler for første gang en serieprodusert selvkjørende lastebil ut på åpen, offentlig vei i Tyskland.

Det hele skjedde med direkte overføring av levende bilder. Du kan se opptak av testkjøringen i videovinduet nederst i denne artikkelen.

Første på offentlig vei
Tidligere er den «semi-autonome» lastebilen kun testet på avsperrede veistrekninger i Europa. Når Daimler nå testkjørte på Autobahn A8 ved Denkendorf, cirka 14 kilometer sørøst for Stuttgart, var det første gang de har fått tillatelse til å gjøre dette på offentlig motorvei åpen for øvrig trafikk. 

Som YrkesBil.no tidligere har omtalt er det allerede gjort tilsvarende forsøk i USA - men ikke i Europa.

YrkesBil omtalte i sommer at Daimler gikk med konkrete planer om testkjøring av sin Actros Future Truck 2025 på en åpen Autobahn allerede i høst. Dette er minst tre år tidligere enn de fleste hadde regnet med.

Daimler-direktør Wolfgang Bernhard uttalte til Frankfurter Allgemeine Zeitung i august at det kun sto på de nødvendige tillatelsene fra tyske myndigheter før testingen ville bli en realitet. Nå er altså alt klart.

Ifølge eurotransport.de har Daimler fått tillatelse av tyske myndigheter til å bruke en såkalt «highway pilot» i lastebilen på gitte strekninger i Baden-Württemberg. Systemet regulerer hastigheten automatisk og skal overholde den tillatte hastigheten på stedet og riktig avstand til bilen foran. Lastebilen skal også bremse og styre selvstendig, ved hjelp fra kameraer og radarsystemer.

Hvis sensorene i bilen, for eksempel i dårlig vær, ikke klarer å registrere miljøet rundt bilen blir føreren visuelt og hørbart bedt om å ta kontrollen over kjøretøyet. 

- Sikrere enn mennesker
Bilprodusenten starter med testing i Baden-Württemberg-området men vil trolig utvide testkjøringen til hele Tyskland så snart de - eventuelt - får tillatelse til det. Om testbilen(e) vil ha samme design som Future Truck, eller «vanlig» Actros-drakt, er ennå ikke kjent.

Daimler-sjefen har uttalt at han tror såkalt «semi-autonome» lastebiler, som altså delvis kjører av seg selv, vil være i masseproduksjon om to-tre år. Noe av hensikten med selvkjørende lastebiler er å gjøre langtransporten mer sikker.

Bernhard har også et svar til skeptikerne som mener det er fullstendig galimatias å sende førerløse biler ut på veien:

– 97 prosent av ulykkene med vogntog skjer på grunn av menneskelige feil. Maskinen kjører alltid sikrere enn mennesket, fastslår han.

Vi fulgte direkteoverføringen - her kan du se den i opptak:

 


logoPåmelding til nyhetsbrev:
toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   fb Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside

 

 
pix pix
pix
 
logoPåmelding til nyhetsbrev:
Fritekstsøk:
pix pix
 
   

Bilbransjens stillingsmarked - rett til målgruppen

Se flere stillingsannonser her
 
   
1436 brukte yrkesbiler til salgs
Lastebil Lett lastebil Varebil Kombi.bil Buss Minibuss
Årsmodell Fra: Til: 99 LASTEBILER TIL SALGS