- Påbyggeren som gjenreiste seg
img
noalt noalt noalt noalt noalt noalt noalt
img
img
img
img
img
img
Abonnement | Annonse- og medieinfo

Forsiden  |  Varebil  |  Lastebil  |  Buss  |  Næringsliv  |  Brukte yrkesbiler  |  Linker  |  Innkjøpsguiden  |  Bok/Kalender  |  Abonnement  

Annonse:
1pix 1pix 1pix 1pix
bilde
Noen av tilhenger- og påbyggerproduktene HMK Bilcon har levert gjennom årene, blant annet til norske kunder. Foto: HMK Bilcon
Påbyggeren som gjenreiste seg
For bare tre år siden så det mørkt ut for at den tradisjonsrike påbyggeren HMK Bilcon skulle overleve. Men selskapet har reist seg igjen etter konkursen og kan snart feire 125 år.

alt

Historien om den danske påbyggerbedriften startet da smed Søren Jensen åpnet et enkelt smedverksted i Hjørring, 11. september 1895.

Verkstedet spesialiserte seg på hestevogner helt frem til rundt 1950, da hestevognene for alvor var blitt utkonkurrert av motordrevne kjøretøy.

Virksomheten begynte deretter å produsere chassisrammer til lastebiler og ble senere til Hjørring Maskin- og Karosserifabrik.

I 1963 skiftet virksomheten navn til HMK Industri, og fortsatte i årene som fulgte å produsere vognunderstell, lastekasser, tankkjøretøy og andre spesialkjøretøy.

Scandia Randers begynte i 1955 å produsere løsninger til transport av olje og gass, og fikk senere navnet Bilcon. 10 år senere gikk Bilcon i gang med å produsere aluminiumstanker, og i år 2000 ble de to selskapene slått sammen til HMK Bilcon.

Nytt liv etter konkursen
Selskapet er en velkjent leverandør av påbygg og tilhengere også i Norge gjennom mange år.

I 2010 bygde de et felles nytt hovedkontor i Gistrup ved Aalborg, slik at hele virksomheten var samlet på ett sted. Det er også her HMK Bilcon holder hus i dag med 10.000 m² under tak.

I 2017 så det imidlertid mørkt ut en stund, da selskapet gikk konkurs. Men kun en måned senere ble det gamle selskapets aktiva overtatt av to nye eiere, med to investorer i ryggen.

Omtrent halvparten av de tidligere medarbeiderne ble tilbudt ansettelse i det nye selskapet, slik at ekspertise og teknisk kunnskap om produktene er beholdt.

– I tillegg er det tilført ny kompetanse slik at en kombinasjon av erfaring og ny kunnskap kan føre virksomheten trygt inn i fremtiden, forsikrer direktør Peter Jensby.

Det ansettes også lærlinger løpende slik at det alltid er 10–15 lærlinger i virksomheten, noe som har redusert gjennomsnittsalderen med 10 år.

Selskapet sysselsetter i dag 90 ansatte.

– Vi hadde gledet oss til å feire jubileet med kunder og ansatte, men vi har valgt å utsette feiringen med kundene til 2021 på grunn av koronasituasjonen. I år blir det kun en intern jubileumsfest for egne ansatte, sier Jensby.

Spesialkjøretøy
Nordjyske HMK Bilcon er i dag en profesjonell leverandør av spesialkjøretøy med hele Skandinavia som marked. 

De leverer tankbiler og containere til både privat sektor og militæret, mobile trailere til helsevesenet, roadshow-trailere til arrangementer og korn- og fôrbiler til landbrukssektoren.

I tillegg etablerte HMK Bilcon i 2019 sin egen programvareavdeling, som har utviklet SafeCon® III – en ny generasjon av programvarestyring til tankbiler.

– Hovedfokuset ligger fortsatt på å fremstille produkter av høyeste kvalitet. Produkter med svært lang levetid og driftssikkerhet er avgjørende for kundene, sier Jensby.

Utvikler nye produkter
De siste tre årene har virksomheten vært gjennom en gjennomgripende endringsprosess, hvor det blant annet er investert tungt i utvikling av nye produkter, digitalisering og grønn omstilling.

Blant de nye produktene er utviklingen av en ny citytrailer og relansering av mobile trailere.

Samtidig er det gjennomført flere digitaliseringsprosjekter for en mer effektiv hverdag. Nå skal det også kjøpes inn sveiseroboter for å effektivisere produksjonen ytterligere.

Foruten «grønne tiltak» i eget hus, som redusert oppvarmingsforbruk med mer enn 1/3, er selskapet i sving med blant annet installasjon av solcellepaneler på drivstoffcontainerne til det danske forsvaret.


logoPåmelding til nyhetsbrev:
toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   fb Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside

 

 
pix pix
pix
 
logoPåmelding til nyhetsbrev:
Fritekstsøk:
pix pix
 
   
 
   
1318 brukte yrkesbiler til salgs
Lastebil Lett lastebil Varebil Kombi.bil Buss Minibuss
Årsmodell Fra: Til: 188 LASTEBILER TIL SALGS