FØLGER MED: Kristian Spernes, daglig leder hos Gjerde & Byhring AS som er offisiell Bridgestone-importør i Norge.
FØLGER MED: Kristian Spernes, daglig leder hos Gjerde & Byhring AS som er offisiell Bridgestone-importør i Norge.

Advarer om ulovlige lastebildekk i omløp

Bridgestone har fanget opp at det kan sirkulere ulovlige Bridgestone M729 i det norske markedet. Dette er dekk produsert utenfor EU og ikke i tråd med regelverk for støy og rullemotstand.

Publisert

– Vi har sett en lastebil i Norge med slike ulovlige dekk som nylig var innkjøpt hos en norsk dekkforhandler. Dekkforhandleren ville ikke fortelle hvor de har fått dekkene fra, sier Kristian Spernes til YrkesBil.

Han er daglig leder hos Gjerde & Byhring AS, som er offisiell Bridgestone-importør i Norge.

De ulovlige dekkene han sikter til er originale Bridgestone-dekk, altså ikke kopier, men de er produsert utenfor EU og ikke ment for salg i det europeiske markedet.

– Dekkene er merket med vintersymbolet 3PMSF, men mangler en merking som skulle vært S2WR2 (se bilde nederst i artikkelen. red.anm.) og er dermed ikke godkjent etter ECE117-regelverket, forklarer Spernes.

Rettslige konsekvenser

Han har en klar advarsel til de som tar slike dekk inn til det norske markedet og selger dem videre:

– Dekkene er tatt inn til Europa utenfor Bridgestones offisielle kanaler. Import av disse betyr også et brudd på varemerkerettighetene til Bridgestone, og brudd på disse vil kunne få rettslige konsekvenser for de som importerer dem, sier han.

Ikke første gang

Bridgestone-konsernet er kjent med tilfeller der de ulovlige dekkene har dukket opp i andre europeiske land nylig også, blant annet i Italia.

– Dette er noe vi også har vært borti og hørt om tidligere. Foreløpig har vi ikke så mye informasjon om omfanget eller hvordan dekkene har kommet inn i Norge, men saken følges nå opp av Bridgestones europeiske organisasjon, sier Spernes.

Det er ingen som kan kjøpe M729 i Europa lenger, det dekket er ikke lenger tilgjengelig for salg i det Europeiske markedet, legger han til.

Dette skal du se etter

Riktig merking:

For at nye dekk skal være lovlige i Norge skal de altså være merket med S2WR2 eller bare S2R2.

• Nye dekktyper må bli homologisert i tråd med «UN ECE 117.02 S2 R2».

• Dekk som er merket med R117.02 S2 R1 kan produseres inntil november 2020, om de allerede er homologisert og i markedet (M729).

• Allerede typegodkjente kjøretøy kan benytte UN ECE R117.02 S2 R1 inntil november 2020.

• Helt nye kjøretøy som ikke er typegodkjent ennå, MÅ benytte UN ECE R117.02 S2 R2 merkede dekk fra november 2017.

Powered by Labrador CMS