EuroNCAP kollisjonstest

Fiat Ducato på topp, Nissan Interstar får strykkarakter

EuroNCAP har testet et antall varebiler basert på nytt regelverk innført fra i år. Resultatene er svært variable.

Publisert

Den europeiske trafikksikkerhetsorganisasjonen har mange års erfaring med testing av personbiler, men varebiler ble først satt under lupen fra 2021. Siden den gang er kravene skjerpet, og nå er årets resultater for 18 varebiler klare.

Fiat Ducato fikk som eneste varebil Platina rating i fjor. Også i år topper den resultatlisten, men skjerpede krav gjør at den ramler ned til Gull.

Nissan Interstar opprettholder sin bunnkarakter grunnet manglende sikkerhetsutstyr og får den tvilsomme ratingen «Ikke Anbefalt» av organisasjonen.

Den eneste modellen som oppnår Gull tillegg til Fiat Ducato, er Ford Transit. Mercedes Vito ramler fra Gull til Sølv, og på dette nivået finner vi også Mercedes Sprinter, Volkswagen Transporter og Crafter, samt Renault Trafic og Nissan Primastar.

De som oppnår Bronse-karakter er Citroën Jumpy og Jumper, Iveco Daily, Opel Vivaro og Movano, Peugeot Expert og Boxer samt Renault Master og Toyota ProAce.

Selv om varebiler av ulike merker produseres på felles samlebånd, kan de være ulikt utstyrt når det gjelder elektroniske hjelpemidler (ADAS) som skal hindre eller redusere omfanget av en kollisjon. Spesielt fremhever EuroNCAP at myke trafikanter er mer utsatt når biler mangler ADAS.

I fremtidsplanene til EuroNCAP ligger det at varebiler fra 2026 må ha tilsvarende nivå av sikkerhetsutstyr som personbiler. De har også planer om å innføre tester av tyngre lastebiler.

Se komplett tabell fra EuroNCAP under.

Euro NCAP 2023 Commercial Van Ratings - Ranking
Euro NCAP 2023 Commercial Van Ratings - Ranking
Powered by Labrador CMS