Modellen Profia er en av Hinos storselgere.

Hino tatt med buksa nede

De fleste hadde kanskje trodd at slike tider var over. Men så raidet det japanske samferdselsdepartementet Hinos kontorer og kom ut med klare bevis på utslippsjuks.

Det startet sent i forrige uke da Hino kunne fortelle at det var uregelmessigheter med hensyn til både forbruk og utslipp på noen motortyper derfra.

Japan opplevd en bølge av disse tilståelsene i forrige ti-år. I 2014 var det Mitsubishi som hadde jukset, to å senere var det Suzuki, Mazda og Yamaha som måtte i skammekroken.

Men nå har det altså vært rolig på denne fronten siden 2016.

Akkurat som med Volkswagens Dieselgate startet Hinos ferskeste også i USA. Hino klarte plutselig ikke å oppfylle noen spesielle amerikanske krav. Det ble fulgt opp med undersøkelser hjemme og de viste så klare juks&bedrag at man valgte å gå ut med det.

Forklaringen var ikke ulik den Volkswagens folk etter hvert kom opp med: «løsningene ble valgt fordi det var et press for å møte volum-mål, og for å følge planlagte produksjonstider» sa Satoshi Ogiso, presidenten, på en pressekonferanse fredag.

Omfanget er stort. Det er solgt 115.00 biler med forfalskede data, det er dobbelt så mange som Hino solgte på hjemmemarkedet i det siste forretningsåret. I tillegg er det mistanke om juksemotorer i 3.000 Toyotaer.

Aksjekursen raste. Nesten 17 % ned fredag – det er grensen for hva en aksje kan tåle uten å bli suspendert i Tokyo. Nytt fall mandag og tirsdag slik at den totalt er 28 % ned.

At det i det hele tatt handles aksjer er et av Hinos problemer akkurat nå. For selv om selskapet tilhører Toyota er det svært uklart hvordan Toyota praktiserer sine styringsmuligheter i selskapet. Hos Daihatsu er ikke noe problem. De er 100 % Toyota-eid, og der handles det ikke med aksjer.

Det er også mer enn uklart om Toyota i det hele tatt vil blande seg inn i dette forholdet. De holdt seg på armlengdes avstand både da Hino måtte tilbakekalle 48.000 biler på grunn av NOx-avvik i eksosen og da det ble trøbbel med stengning av fabrikk i USA.

Hinos ledende posisjon hjemme, de selger en tredel av alle tunge biler i Japan, er også truet. Kanskje først og fremst av de kinesiske. Riktignok har de en teknisk forbindelse med europeiske Traton som dreier seg om eldrift. Men det er neppe nok til å holde investorene i ro.

Powered by Labrador CMS