For et år siden startet ZF produksjonen av sin CeTrax lite. En liten driv-enhet utviklet for lette lastebiler.

ZF for lette el-lastebiler

 Nå har de produsert de første tusen, og en nye biler står klar til å bruke den.

Den første kunden for ZFs nyutviklede drivlinje var Isuzu som ville benytte CeTrax på sin Elf i en ny EV-versjon.

Den solgte så bra at ZFs planer for produksjonsutvikling måtte forseres. Opprinnelig hadde de planlagt en produksjon som skulle følge mønsteret fra den opprinnelige CeTrax som ble introdusert i 2020.

Men den viste seg også å bli mer populær enn man hadde regnet med – at det var et stort bussmarked over hele kloden, klar til å bruke den viste seg veldig fort.

Den skal forresten produseres i en ny «dual» utgave fra i år. En kraftigere enhet på 380 kW, ment for de virkelig tunge bilene.

Men at CeTrax lite skulle nå slike produksjonstall var overraskende, selv om den følger samme oppskrift som sin storebror:

Den er så kompakt at den kan monteres rett inn i en eksisterende konstruksjon, slik at bilprodusenten kan legge til en el-variant uten at det koster store summer i konstruksjons- og utviklingsarbeid.

Dette er altså en helelektrisk drivlinje som monteres der girkassen vanligvis sitter. Den er ukomplisert i konstruksjonen og viser ZFs vertikale integrasjon i praksis. En rekke av komponentene brukes i andre produkter og blir produsert av ZF.

Enten de kommer fra Schweinfurth eller Auerbach blir delene sendt til Friedrichshafen og montert sammen der.

Elektronikken og programvaren blir også utviklet der, i samarbeid med kunden.

Nå forteller ZF at de har en ny installasjon som snart skal på markedet.

Det er ikke sagt et ord om at det blir den nye el-trucken til Isuzu, men en CeTrax lite som yter 135 kW burde kunne passe bra i den, dersom de bruker elementer av den gamle D-Max i den nye også.

Dersom det dreier seg om et flunkende nytt chassis, der man ikke behøver tenke på kompromisser, er det nok gjort andre valg.

Men CeTrax lite kommer uansett til å dukke opp ved andre anledninger.

Powered by Labrador CMS