Skoda-trolley flytter kapasitetsgrenser

Når du kommer til Vaclav Havel flyplassen i Praha om to år kan du glemme de gamle dieselbussene på linje 119. Du kan gå rett om bord i en av de nye 24,7 meters trolleybussene fra Skoda-Solaris.

Praha fikk sine første trolleybusser i 1936. De siste rutene ble lagt ned i 1972. Men i det siste har tanken om gummihjul og strøm som hentes ned fra ledninger bredt om seg i Tsjekkias hovedstad, både blant brukere og lokalpolitikere.

Det ga seg utslag i en ny trolleybuss-linje for nøyaktig fem år siden, trafikkert av en slags hybrider. Ledningene dekket ikke hele traseen, bare oppoverdelene av de bratte bakkene. Der hentet bussene drivstrøm ned fra ledningsnettet, samtidig som traksjonsbatterier ble ladet opp.

Den nye linjen fra flyplassen til T-bane nettverket er imidlertid fullblods trolley. Riktignok har de et separat driftsbatteri på 60 kWh – men det er ment til å komme seg unna stengte gater og feilparkerte biler der man tar ned strømavtakerne og liker like bra – bare ikke like langt som med stadig strømtilgang.

11 km, på batteri - for å sette Oslo-dimensjoner på det, er Sentralstasjonen – Nationaltheatret tur retur to ganger. Det burde holde for å komme seg unna de mest seriøse gatesperringene.

Bussene er jo ikke satt i trafikk ennå, men tegningene tyder på at komfort er viktig med god plass for bagasje, enkel inn- og utgang gjennom store dører, med lys og ventilasjon i overskudd og når det gjelder bybusser behøver man ikke engang nevne at de er lavgulvs. De er jo alltid lavgulvs.

De er 24,7 meter lange – det er nesten 10 meter mindre enn den nye, spanske trikken som skal i trafikk i Oslo. Den er 255 cm. bred, det er 10 cm. mindre enn den nye trikken. Og så har den fem dører der trikken har seks. Men Skoda-dørene ser brede ut.

Både bussen og Oslo-trikken har omtrent like mange sitteplasser: litt flere enn 50. Men trikken har høyere kapasitet: 220 personer når sild-i-tønne praktiseres for fullt. Bussen må nøye seg med 180.

Men bussen har en tomvekt på under 25.000 kg. Fra Sporveien får jeg vite at den nye Oslo-trikken veier 42,7 tonn tom. Nesten 20 tonn ekstra vekt hver gang det hele skal dras i gang – men, tross alt, de gamle trikkene veide 20 tonn over det igjen.

Men det viktigste buss-i-by fortrinnet er selvfølgelig at bussen går på gummihjul. Det kan man vanskelig si om den nye bytrikken.

Transportmyndighetene venter slett ikke med å se om den nye linje 119 blir en suksess. For to år siden vedtok de å elektrifisere fire andre busslinjer i byen.

Powered by Labrador CMS