Mercedes-Benz utvider elbuss programmet

Lanserer den helelektriske leddbussen eCitaro G.

Publisert

Når stadig mer av busstrafikken i de store byene skal elektrifiseres spiller elektriske leddbusser en betydelig rolle. Flere av de store produsentene har allerede lansert batterielektriske leddbusser, blant annet Volvo, BYD og VDL.

Nå er det Mercedes-Benz som lanserer leddbussen eCitaro G, storebroren til eCitaro, for å ta del i dette markedet. Ved hovedkontoret hos Daimler Buses i Mannheim skal det allerede være notert 60 bestillinger på modellen.

Også denne elektriske varianten er bygget med basis i den velkjente Citaro-modellen med konvensjonell drivlinje. Det betyr at den elektriske varianten oppfyller de samme strenge kravene, blant annet til sikkerhet, som fossilvarianten - et tema som er høyaktuelt etter flere stygge ulykker med rutebusser der det har gått hardt utover spesielt sjåførene.

eCitaro G oppfyller blant annet frontkollisjonsbeskyttelse i henhold til kravene i UN ECE-R29, samt forsterkninger ved rundvelt etter UN ECE-R66 kravene, sistnevnte et krav normalt bare turbusser tilfredsstiller.

Leddbussen eCitaro G lanseres med andre generasjon NMC-varianten av lithium-ion batterier, som ifølge Daimler er utprøvd med gode erfaringer i soloutgaven av eCitaro. Dette vil øke kapasiteten betraktelig fra 292 kWh opptil 396 kWh.

I tillegg kan bussen alternativt leveres med solid-state-batterier. De største batteripakkene (7 moduler solid-state «dLMP») er på 441 kWh.

LMP-batteriene har høy energidensitet, er ifølge produsenten uten sjeldne metaller, skal ikke være eksplosjonsfarlige, og har lang forventet levetid. Råvarer som kobolt, nikkel og mangan brukes ikke til denne typen batterier, opplyser Daimler.

På den annen side kan denne batteritypen imidlertid ikke lades med høy effekt (pantograf), og dessuten har de et visst egenforbruk av energi for å opprettholde sin optimale driftstemperatur på cirka 80 grader Celsius.

Ifølge Daimler er dette den første bussen i sin kategori som er utstyrt med slike solid-state-batterier, og produsenten understreker at valg av batterier som regel er en konsekvens av ruten bussen skal betjene.

Powered by Labrador CMS