-
Bilskadereparatør
Bertel O. Steen Asker og Bærum AS
-
Mekaniker
Volvo Car Stor-Oslo AS
-
Bilkontrollør
NAF senter Dal
-
Bilberger
REDGO Norway AS avd Oslo
-
Bilansvarlig
Bertel O. Steen Lørenskog
-
Kunderådgiver
Toyota Østfold AS
-
Salgskonsulent Næring
Toyota Romerike AS
-
Salgskonsulent
Porsche Center Son AS
-
Bilkontrollør
NAF senter Mastemyr
-
Innkjøpsansvarlig
Motor Part AS
-
Bilmekaniker
Sør Caravan AS
-
Mekaniker/tekniker
Birger N. Haug AS avd Asker og Bærum
-
Bruktbilselger
Birger N. Haug AS avd Gardermoen
-
Oppretter
Volmax
-
Bruktbilselger
Bertel O. Steen Vestfold AS
-
Næringsselger
RøhneSelmer AS
-
Digital innkjøper
Autoproff Norge AS
-
Digital selger
Autoproff Norge AS
-
Senterleder
NAF senter Stavanger
-
Mekaniker
Birger N. Haug Oslo
-
Teamleder
Birger N. Haug Oslo
-
Takstmann
AutoIn bilskadesenter AS
-
Administrerende direktør
Motor Forum AS, Bergen
-
Sales Specialist
Axalta Coating Systems Norway AS
Nye sjefer i toppen av Scania/MAN og VW Nytte
Det har vært rene stolleken i toppen av Volkswagen-konsernets nyttekjøretøyavdelinger i sommer. Flere toppsjefer er byttet ut.


MÅTTE GÅ: Andreas Renschler (t.v.) måtte i sommer slutte som sjef i Traton SE, som eier Scania og MAN. Her i lystig lag med Scania-sjef Henrik Henriksson under lanseringen av nye MAN TG-serien i Bilbao i februar 2020. Foto: Brede Høgseth Wardrum
Egentlig skulle Andreas Renschler vært en av de mektigste menn i global lastebilindustri. Etter 25 år hos Daimler gikk han av der i januar 2014. Mange mente det var fordi han ikke ble konsernets lastebilsjef.
Ett år senere ble han styremedlem i Volkswagen AG, med ansvar for de tunge bilene. I praksis var det MAN og Scania og de tunge bilene i Brasil, pluss en uklar bit av Volkswagen nyttekjøretøy.
Det har vært mange store opptredener siden den gang, men vi har aldri hatt følelsen av at det skjedde noe som helst i forbindelse med å bringe MAN og Scania sammen.
Arbeidet med å gjøre Traton-konsernet, til en «World Champion» var ikke en åpenbar suksess.
– Det har vært problemer med å få til et samarbeid mellom MAN og Scania, uttaler Hampus Engellau, kjøretøyanalytiker i Handelsbanken, til avisen SvD Näringsliv. Kritikken mot Renschler skal også handle om at Traton, som kun er et eierselskap, skal ha bygget opp en egen stor administrasjon uten at man har oppnådd de synergier som har vært forespeilet.
Like etterpå ble det kjent at Matthias Gründler (54) er konsernets nye toppsjef. Han er slett ikke ukjent i selskapet, han var nemlig finansdirektør i Traton frem til mai 2018 og skal være den som orkestrerte partnerskapet med Navistar i USA og Hino i Japan.
I motsetning til Renschler skal ikke Gründler ha plass ved styrebordet i Volkswagen AG.
I stedet skal Gunnar Kilian (45), som er HR-direktør ved personbilavdelingen i Wolfsburg, nå bli tungbilansvarlig i Volkswagen Board of Management.
I samme moment i sommer ble det klart at toppsjefen for MAN Truck & Bus, Joachim Drees (55), etter fem år i stillingen måtte vike plass for Andreas Tostmann (58), som inntil da hadde vært produksjonsdirektør i Volkswagen.
Et bytte i MAN-toppen er nok ikke overraskende for mange, etter at selskapet har slitt med lønnsomheten lenge. Ifølge manager-magazin.de var det allerede før koronakrisen snakk om å kutte 6.000 stillinger i MAN, og situasjonen er ikke akkurat blitt bedre nå.
Verdt å merke seg er også at Scania-sjef Henrik Henriksson og svenske Christian Levin, som er sjef for forskning og utvikling i Traton, beholder sine posisjoner. I 2019 hadde Scania en resultatmargin på 10,8 prosent, mens MAN oppnådde kun 3,3 prosent.
I varebilavdelingen, Volkswagen Nutzfahrzeuge i Hannover, har samtidig Thomas Sedran (55) måtte overlate toppsjefstolen til Carsten Intra (48). Sistnevnte kom fra stillingen som HR-direktør i tungbilkonsernet Traton. Sedran startet i topplederjobben i Volkswagen Nytte i 2018, og får nå nye oppgaver i Volkswagen-konsernet.