- Nye EU-regler åpner for dramatisk endring i lastebildesign
img
noalt noalt noalt noalt noalt noalt noalt
img
img
img
img
img
img
Abonnement | Annonse- og medieinfo

Forsiden  |  Varebil  |  Lastebil  |  Buss  |  Næringsliv  |  Brukte yrkesbiler  |  Linker  |  Innkjøpsguiden  |  Bok/Kalender  |  Abonnement  

Annonse:
1pix 1pix 1pix 1pix
bilde
img img img img
4 bilder i galleri
Nye EU-regler åpner for dramatisk endring i lastebildesign
Snart kan du kanskje få se eller kjøre lastebilprodusentenes drømmekonsepter som produksjonsmodeller på veien. Fra 1. september 2020 vil EU nemlig tillate større førerhus.

alt

Tirsdag denne uken fattet EUs lovgivende myndighet, Parlamentet og Rådet, en foreløpig beslutning som vil kunne få stor betydning for hvordan fremtidens lastebiler kommer til å se ut.

Nå ønsker Brussel nemlig å åpne opp for at produsentene kan bygge førerhus som er lengre enn dagens regler tillater. Dette har lenge vært et ønske fra produsentene.

Aeroynamikk og sikkerhet
​Ifølge det tyske fagtidsskriftet Eurotransport.de er det snakk om en lengdeøkning på inntil 90 centimeter.

Begrunnelsen er at det vil gi designerne mer spillerom, blant annet for å lage en rundere front som både er mer aerodynamisk og «vennlig» overfor myke trafikanter enn dagens regler tillater.  

Det ønskede resultatet er da selvfølgelig lavere drivstofforbruk og utslipp, samt færre alvorlige ulykker. Vi husker for eksempel MAN som på IAA i 2010 viste frem Concept S (på bildet over her) hvor de hevdet å redusere drivstofforbruket, og derfor CO2-utslippet, med 25 prosent.

Trolig kan det også komme nye krav til sjåførens utsikt fra førerposisjon. En hyggelig bi-effekt kan jo også være at det blir bedre plass og boforhold i førerhusene. 

– Kan spare 300-500 liv
EUs kommisær for transport, Violeta Bulc, uttaler at dette er en prioritert sak for Europakommisjonen og at de derfor har behandlet saken raskere enn opprinnelig planlagt.

– Vi reduserer nå tiden betydelig for når nye førerhus som er mer aerodynamiske, sikre og mer komfortable kan komme på markedet. Beregninger viser at den nye typen førerhus hvert år kan spare 300 til 500 liv og sørge for opptil 10 prosent reduksjon i utslippene fra lastebiler i langtransport, sier Bulc.

Planen er at de nye reglene skal tre i kraft 1. september 2020, men Bulc presiserer at den foreløpige avtalen må bekreftes endelig av Parlamentet og Rådet.

Nærmere konseptene
Dagens regelverk gir lastebildesignerne lite rom for å utfolde seg når det gjelder utseende, og dermed aerodynamikk og sikkerhet, når de utformer førerhusene. 

Særlig legger lengdebegrensingen på førerhuset en stor demper på den kreative utfoldelsen, samtidig som designerne har vært nødt til å tenke enda mer kreativt innenfor de strenge rammene.

Derfor har også førerhusene i grove trekk sett ganske like ut i mange år nå. Jo da, det er finpusset og flikket på en del detaljer – men det er få av produksjonsmodellene som har gitt hakeslipp på grunn av et revolusjonerende utseende, eller drastiske reduksjoner i drivstofforbruk.

På konseptstadiet derimot har designerne boltret seg langt utenfor reglene som legger begrensninger på de ytre dimensjonene. 

Nøyaktig hva vi kan forvente oss å se på veien som følge av de nye reglene er selvsagt for tidlig å si, men trolig vil fremtidens førerhus ligge mye tettere opptil mange av de nydelige konseptene vi har sett blant annet på IAA de senere årene.


toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   fb Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside

 

 
pix pix
pix
 
logoPåmelding til nyhetsbrev:
Fritekstsøk:
pix pix
 
   
 
   
2031 brukte yrkesbiler til salgs
Lastebil Lett lastebil Varebil Kombi.bil Buss Minibuss
Årsmodell Fra: Til: 236 LASTEBILER TIL SALGS