Volvo lanserer tandem akselløft
Volvo Trucks sin nye tandem akselløft gjør det mulig å heve den bakre drivakselen når lastebilen kjører uten last. Produsenten hevder det gir drivstoffbesparelser på opptil fire prosent. Alle foto: Pontus Johansson
Volvo lanserer tandem akselløft
Én meter redusert svingradius og bedre veigrep på glatte eller myke underlag, er noen av fordelene med tandem akselløft, ifølge Volvo..
Volvo lanserer tandem akselløft
Tandem akselløft er laget for tungtransport som har last den ene veien og kjører tomme tilbake. Noen eksempler på dette er tømmertransport, en del anleggskjøring og bulktransport.
Volvo lanserer tandem akselløft
Ved å bytte ut differensialen i den første drivakselen med en klokobling, kan den andre drivakselen kobles fra og heves.

Dette skal gi bedre grep og lavere forbruk

Volvo Trucks lanserer tandem akselløft på flere modeller. Produsenten hevder systemet gir bedre veigrep og fire prosent redusert drivstofforbruk.

Publisert

Funksjonen er ifølge Volvo laget for tungtransport der det er last den ene veien og ingen last den andre veien. Eksempler som trekkes frem er tømmertransport, noe anleggkjøring og bulktransport.

- Med tandem akselløft kan den bakre drivakselen kobles fra og løftes når lastebilen kjører uten last. Dette gir mange fordeler, først og fremst drivstoffbesparelser. Kjøring med en hevet drivaksel sparer opptil fire prosent drivstoff sammenlignet med å ha alle akslene nede», uttaler Jonas Odermalm, segmentsjef for anlegg hos Volvo Trucks, i en pressemelding.

Minsker svingradiusen
Systemet fungerer slik at ved å bytte ut differensialen i den første drivakselen med en klokobling, kan den andre drivakselen kobles fra og heves.

På den måten skal sjåføren ha tilgang til både kraften og kapasiteten i begge drivakslene (6x4) og bedre manøvreringsevne som en enkelt drivaksel (4x2) gir.

I tillegg vil heving av bakre drivaksel også minske svingradiusen med én meter og føre til mindre slitasje på dekk og fjæringssystemer, heter det i meldingen fra produsenten.

- Bedre grep
Volvo mener tandem akselløft passer spesielt for transport der underlaget eller totalvekten krever en lastebil med tandemdrift, men der lastebilen kjøres tom eller med svært liten last den ene veien.

- På glatte eller myke underlag kan sjåføren øke trykket på den første akselen ved å heve den bakre drivakselen, noe som fører til bedre veigrep og reduserer risikoen for å kjøre seg fast, forklarer Jonas Odermalm.

Lavere støynivå
Tandemaksel med løft skal også gi sjåføren bedre komfort når lastebilen kjøres uten last, som i mange tilfeller er halvparten av tiden. Økt komfort skal også merkes som følge av at støynivået i førerhuset er lavere og at vibrasjonene i rattet reduseres når det bare er dekkene til en av drivakslene som er i kontakt med veibanen.

Tandem akselløft er tilgjengelig for Volvo FM, Volvo FMX, Volvo FH og Volvo FH16.

Powered by Labrador CMS