Volvo Trucks er en av lastebilprodusentene som har satset på nye forlengede førerhus med bedre aerodynamiske egenskaper, men som de ikke har kunne utnytte på alle kjøretøykombinasjoner i Norge.

– Saken illustrerer viktigheten av å tilpasse regelverket til den teknologiske utviklingen

- En viktig seier for både klima og drivstofføkonomi, sier Harald J. Andersen (bildet), direktør i Bilimportørenes Landsforening (BIL), om at Statens vegvesen nå foreslår å åpne for bruk av aerodynamiske førerhus også for lange vogntog.

Som YrkesBil nylig omtalte, foreslår Statens vegvesen nå en forskriftsendring som åpner for at lastebiler med en noe forlenget, såkalt aerodynamisk front skal kunne tas i bruk også på de lengste vogntogene.

– Dette er svært gledelig, og det skjer ikke en dag for tidlig, sier Harald J. Andersen, direktør i BIL.

Bilimportørenes Landsforening har sammen med sine medlemmer og Norges Bilbransjeforbund (NBF) jobbet systematisk over tid for å få på plass denne endringen.

Gammelt regelverk har vært bremsekloss

– Teknologien er tilgjengelig, men har til nå blitt holdt tilbake av regelverket. At myndighetene nå følger opp, er et viktig steg i riktig retning for en mer effektiv og klimavennlig veitransport, sier Trond Helge Myrvang, servicemarkedssjef i BIL.

Aerodynamiske førerhus er konstruert for å redusere luftmotstand, noe som gir lavere drivstofforbruk og lavere utslipp. 

Slike førerhus har vært tillatt på vogntog opptil 19,50 meter siden 2020, men har inntil nå vært forbudt i Norge for modulvogntog og andre lengre kjøretøykombinasjoner.

Særlig Volvo Trucks Norge, som lanserte sin nye FH Aero-serie vinteren 2024, har uttalt stor frustrasjon over det norske regelverket.

Førerhuset på en FH Aero er 24 centimeter lenger enn en standard FH.

Produktsjef Lasse Børge Sætre i Volvo Norge har blant annet påpekt at de norske reglene hindrer betydelige kutt i CO2-utslipp.

– Med en forbruks- og CO2-reduksjon på opp til 5 prosent, som er oppgitt for nye FH Aero, så er det her mulig å redusere CO2 utslippene med et sekssifret antall tonn. Men dette blokkerer altså bruksforskriften for, har Sætre uttalt til YrkesBil. 

Vil redusere utslipp

Også DAF har lansert forlengede førerhus med bedre aerodynamiske egenskaper, uten å ha kunnet utnytte disse fordelene i alle kjøretøykombinasjoner i Norge. 

– Dette har vært en reell utfordring for flere av våre medlemmer. Det er unødvendig å bremse tilgang på ny teknologi som både gir lavere utslipp og bedre drivstofføkonomi, sier Trond Helge Myrvang i BIL.

BIL peker på at bilprodusentene allerede har utviklet og typegodkjent biler med aerodynamiske førerhus, men at den praktiske bruken har vært begrenset i Norge. 

I Sverige ble tilsvarende regelverksendringer innført allerede i 2020.

– Denne saken illustrerer viktigheten av å tilpasse regelverket til den teknologiske utviklingen. Sverige ligger noen år foran oss, så det er på tide at vi i Norge også kan tilrettelegge for lavere utslipp fra tungtransporten gjennom en enkel forskriftsendring, avslutter Andersen.

Forslaget er nå sendt ut på høring, med frist for innspill om 8 uker. 

BIL vil levere et innspill til støtte for forslaget og oppfordrer øvrige aktører i bransjen til å gjøre det samme.

Powered by Labrador CMS