Volvos formål med å forlenge fronten med 24 centimeter er forbedrede aerodynamiske egenskaper gjennom blant annet betydelig mer avrundede former i «hjørnene» av førerhuset. Norske regler begrenser bruken, noe Volvo har uttrykt stor frustrasjon over.

Norske regler satte kjepper i hjulene for Volvos nye førerhus - nå kan det bli endring

Statens Vegvesen foreslår å tillate aerodynamiske førerhus også for lengre vogntog.

Bruk av aerodynamiske førerhus har vært tillatt for vogntog med lengde inntil 19,50 meter siden 2020.

Nå sender Statens Vegvesen ut en forskriftsendring som åpner for at også modulvogntog, og andre lange vogntog som tømmertransport, kan dra nytte av den nye utformingen av førerhuset.

- Aerodynamiske førerhus gjør vogntoget mer energieffektive og reduserer drivstofforbruket. Dette er positivt både økonomisk og miljømessig, sier saksbehandler Elin Norby.

Bransjen, med Volvo Trucks Norge i spissen, har lenge etterspurt en slik utvidelse - noe YrkesBil også har omtalt i flere omganger. Senest i desember 2024.

Produktsjef Lasse Børge Sætre i Volvo Norge har blant annet påpekt at de norske reglene hindrer betydelige kutt i CO2-utslipp.

– Med en forbruks- og CO2-reduksjon på opp til 5 prosent, som er oppgitt for nye FH Aero, så er det her mulig å redusere CO2 utslippene med et sekssifret antall tonn. Men dette blokkerer altså bruksforskriften for, har Sætre uttalt til YrkesBil.  

Elin Nordby understreker at direktoratet ønsker å legge til rette for teknologiske forbedringer.

- I tillegg til lavere drivstofforbruk kan aerodynamiske førerhus også bedre trafikksikkerheten ved å redusere blindsoner, legger hun til.

Forslaget er ute på høring fra 6. mai 2025, med frist for innspill innen 8 uker.

Powered by Labrador CMS