INEOS inngår avtale med Magna Steyr
INEOS inngår avtale med Magna Steyr

INEOSBridgend Factory
INEOS
Bridgend Factory
INEOSBridgend Factory
INEOS
Bridgend Factory

Fjellgeit fra Wales

En ny produsent blåser liv i en gammel idé og skal produsere den i Wales. Det er nesten så vi får den gamle Haflinger tilbake.

Publisert

Haflinger, bygd av Steyr Puch i Østerrike og konstruert av en legende, er et av de mest geniale kjøretøy noensinne.

Nå ser det ut til at noen har hentet elementer fra oppskriften og vil bygge en moderne versjon. Og selv om det hele har base i Wales har de hatt vett til å knytte seg opp mot Magna i Østerrike, og dermed er en ganske spesiell ring sluttet.

Hans Ledwinka var genial konstruktør av førkrigs Tatra – han hadde konstruert en og annen smart Skoda også – og Folkevognet lenge før Porsche hadde tenkt tanken. Hitler ville akkurat den annerledes.

Etter krigen fikk Hans litt problemer, Tatra hadde gjort jobber for tyskerne under krigen. Men sønnen, Erich, var for ung til å måtte svare for det, men gammel nok til å fortsette i sin fars fotspor etter krigen.

Da han skulle bygge en slags universal transportmaskin for Steyr Puch valgte han sin fars gamle geni-oppskrift: sentralrørramme med svingaksler i begge ender. Heng en liten motor i den ene enden, bygg inn 4x4 og så kan du feste hva du vil oppå.

Lille Haflinger ble en kjempesuksess – bare sjekk prisene du må betale for noe slikt i dag. Og etterfølgeren, den litt større, Pinzgauer, ble blant annet en viktig faktor for forsvarsstyrker som måtte operere i alpe-lignende omgivelser.

I dag heter Steyr-Daimler-Puch-konglomeratet Magna Steyr AG & Co KG – etter at kanadiske Magna gikk inn og lagde samlefabrikk. 3,5 millioner biler av 29 forskjellige modeller har de bygget så langt, og er også viktige konsulenter for bilindustrien.

Nå er det disse som skal hjelpe nystartede INEOS opp på egne hjul. Siden denne samarbeidsavtalen ble illustrert med foto av INEOS folk og Magna-mannskap sammen med en Pinzgauer, indikerer det vel hvilken retning konstruksjonsarbeidet har.

Jeg vet altfor lite om dette foreløpig, bortsett fra at det er en avtale med BMW om å bruke drivlinjer derfra. Og jeg syns det er positivt at Jim Ratcliffe, Englands rikeste mann (kjemisk industri) bruker pengene sine på en bil som dette i stedet for enda en hysterisk hyperbil.

Og selv om jeg ikke begriper en meter av hva folk skal med all den firehjulsdriften de for tiden kjøper på vanlige biler – er ikke traksjonselektronikken god nok? – har jeg sans for spesialbygde fjellgeiter som er utviklet for å gjøre spesial-oppgaver.

Men kanskje jeg tar helt feil, kanskje Ratcliffe skal bygge en superbil for fjellet? Da ber jeg allikevel heller om en gammel Haflinger.

Powered by Labrador CMS