ANSVARLIGE: Steffen Haugan, prosjektleder og Anette Sørstrand, anleggsleder.

Prøveprosjekt: Mesta bygger elektrisk vei i Trødendelag

Gjennom et prøveprosjekt i Trøndelag har Mesta lagt ned ladeplater i veien. Nå skal busser teste om induktiv lading fungerer i praksis i vinterlandet Norge.

Publisert

Et prøveprosjekt med elektrisk vei rulles nå ut i Trondheim. Dette kan benyttes av elektriske busser på energikrevende linjer, hvor det kan være bratt, kaldt og vanskelig å sette opp en vanlig ladeinfrastruktur.

– Å bygge en elektrisk vei er en viktig erfaring for Mesta og nyttig for mulighetene framover, sier prosjektleder Steffen Haugen.

TESTER: Håkan Sundelin fra Electreon utfører tester av om bussen og ladeplatene kommuniserer.

– Prosjektet baserer seg på å teste ut induktiv lading på busser i fart der energien overføres trådløst fra et felt under veidekket til kjøretøyet. Målet er å gjøre det mindre krevende å operere med elektriske busser også under krevende vinterforhold, slik vi opplevde flere steder i fjor vinter.

Kort og intens byggeperiode

I løpet av to uker bygde Mesta den om lag 80 meter lange veien. Korte frister, uventede grunnforhold og en del justeringer underveis satte mannskapet på prøve.

– Tett samarbeid med byggherre og en stor og iherdig innsats fra våre ansatte, gjorde dette til en god og verdifull erfaring for oss, sier Steffen Haugan.

Prosjektleder i Atb, kollektivselskapet i Trøndelag, Pål Preede Revheim, understreker at de er godt fornøyde med både samarbeid og kommunikasjon underveis.

Den elektriske veien skal nå settes i drift på bussdepotet på Kvenildstrøa på Sandmoen, sør i Trondheim. Det er det svenske selskapet Electreon som leverer den nye teknologien.

Internasjonal uttesting

– Vi har satt opp tilsvarende testvei på Gotland, og har testprosjekter i gang blant annet i Tyskland og Frankrike, forteller regiondirektør i Norden, Håkan Sundelin i Electreon. Ladeplatene som hver gir 30 kilowatt ble lagt ned på asfalten, før ny asfalt ble lagt oppå. Dermed er det ikke mulig å se at dette er en vei med lading.

Underveis i prosjektet vil det bli en kontinuerlig overvåkning og datainnsamling for å vurdere energioverføringen og effekten av snø og is på systemet. Prøveperioden er fra august 2024 til utgangen av 2025.

Tester kontinuerlig ladeeffekt

Målet for prøveprosjektet er å teste den kontinuerlige ladeeffekten mens bussen kjører. Dette er en nyskapende teknologi som kan være et alternativ til dagens mest bruke busslading som er endepunktlading eller pantograf.

Siden ladeplatene ligger i veibanen, er det et eget poeng å finne ut om været har betydning for ladeeffekten. Vil salt, snø og is på vinterstid ha en betydning, eller spiller det mindre rolle? Prøveprosjektet vil blant annet handle om å finn ut hvordan disse forholdene spiller inn.

Powered by Labrador CMS