Lastebiltyver tatt på fersken

To lastebiler tilhørende Harveland AS på Jæren ble nylig stjålet. Takket være GPS-sporing ble tyvene raskt tatt og lastebilene returnert nærmest uskadd.

Publisert

Den ene bilen ble grisekjørt i Stavanger by av mennesker uten sertifikat på tungbil. I slike situasjoner gjelder det å stoppe tyvene så fort som mulig, før ulykker oppstår. Heldigvis kunne politiet raskt dirigeres til riktig sted ved hjelp av live GPS-signaler.

– Vi tok i bruk Abax først på våre arbeidsbiler for å få elektroniske kjørebøker. Dette er veldig nyttig å ha når vi skal dokumentere utførelse av oppdrag overfor kundene våre. Nå har vi også brukt Abax til å vise til politiet hvor lastebilene våre var – real time.

– Politiet var mildt sagt imponerte, sier Knut Olav Harveland. – Det kunne ha gått mye verre.

Han er blant lederne i den familieeide maskinentreprenøren Harveland AS på Jæren. I bedriften er lastebilene sentrale. Selskapets 30 ansatte løser oppdrag innen blant annet asfaltering, asfaltfresing, brøyting, veiarbeid, graving og transport i Rogaland.

Tatt på fersken

– Vi ringte politiet og fortalte at lastebilen var i bevegelse i bydelen Tasta i Stavanger, noen mil fra adressen vår på Orstad. Ved hjelp av programvaren fra Abax kunne vi følge bilen og fortelle politiet nøyaktig hvor den var, forteller Harveland.

– Nå er de i en blindgate, sa vi, så da kan dere sette opp en veisperring der gaten ender. Politiet dro dit og stoppet tyvene, og vi fikk tilbake lastebilen.

At historien så raskt fikk en lykkelig slutt, sparte bedriften for titusener av kroner. Knut Olav sier at det likevel ikke er det viktigste:

– Dette var tyver som åpenbart ikke hadde kompetanse til å kjøre de store bilene. De hadde allerede kjørt ned et hagegjerde, og lastebilen hadde noen mindre skader. Jeg tør ikke tenke på hva som kunne skjedd hvis de kjørte rundt i Stavanger by hele dagen, med en bil på over ti tonn, i nærheten av mange mennesker. Det skal tyvene være glade for også – de får seg en dyr lærepenge, men den kunne blitt ufattelig mye større, konkluderer Harveland.

Powered by Labrador CMS