November lyste opp før jul

Mens ACEAs registreringsstatistikk fortalte om minus 8,5 % i oktober, nøyde november seg med 0,6 % baklengs. Dermed krøp akkumulert underskudd tilbake fra minus 16.8 % til minus 15,5 % da det sto tilbake en måned av året.


Som vanlig må vi begynne med å slå Europa sammen, slik at vi kan få med oss alle fasettene.

I tallene over er det store EU som kommer til orde, der det telles med søkke og snøre.

Men hvis vi samtidig teller med EFTA (+2,7 % i november og minus 15,2 % akkumulert) og UK (-19,3 og -17,1) blir summene annerledes.

Da viste EU+EFTA +GP minus 4,2 i november og minus 17,1 akkumulert. Det går allikevel ikke an å være så pessimistisk at man ikke ser at november viste bedre signaler enn månedene før.

Syv måneder med nedgang

Selv om vi var bare ca. 1000 biler unna å gå overskudd i november (mindre enn en prosent av totalmarkedet) må vi nok allikevel slå fast at det er syvende måned på rad med nedgang når vi summerer alle kategorier.

Og nok en gang må vi slå fast at årsaken er varebiler. De utgjør nesten 80 % av det ACEA kaller nyttebilmarkedet, og da skal det ikke store utslag her før de gir gjenklang over hele markedet.

Så la oss bare slå fast at 111.300 letter varebiler er en tilbakegang på 4,5% i EU. I hele området (EU + EFTA + GB) endte volumet på 140.500 – en tilbakegang på 7,9 %. (Norge plutselig opp på pluss: 6,8 %!).

Hvis vi da tar for oss alle biler over 3,5 tonn var det et sundt marked både i EU og i hele området. I EU endte volumet på 28.241. Det tilsvarte solide 19,4 % i pluss. Og for hele området sluttet det med 33.500 biler – 16,9 % mer enn i fjor. På begge disse områdene ligger også akkumulert-kontingenten i pluss.

Når vi tar de aller tyngste, de over 16 tonn, er økningen enda større, selv om volumene er mindre. For EU ble det 24.000 biler – en økning på 21 % og pluss 7,3 % akkumulert.

Når vi legger til EFTA og GB er vi oppe i 28.300 for november – pluss 19 % - og et akkumulert-tall som ligger 7,7 % over ’21.

Beskjedne forventninger

Dermed er det egentlig ganske beskjedne forventninger vi har til desember. Den kan fortsette å holde alt som heter lastebiler – tunge, og ikke fult så tunge – i pluss og dermed bekrefte et år hvor det ble omsatt flere biler enn året før.

Og samtidig kan vi kanskje håpe at desember er så hyggelig at den legger på et tusen ekstra lastebiler, slik at også den gruppen kommer til pluss for måneden.

Imens skal jeg fortsette å mase på ACEA om at de gir oss merke- (og helst) modellnavn, på varebiler.

Personbilene er tross alt utstyrt med merkenavn. Å sitte å kommentere hvordan hundretusen biler beveger seg hver måned, uten å ane hvilke biler det er, blir ganske meningsløst og forteller i hvert fall ikke noe om hvordan det står til med industrien.

Er det kanskje derfor industrien egen interesseorganisasjon holde slike detaljer borte fra offentligheten?

Powered by Labrador CMS