RAMMET: Lastebileiere risikerer at planlagte verkstedtimer blir forsinket, som følge av streiken. Utlevering av nye lastebiler kan også bli forsinket.
RAMMET: Lastebileiere risikerer at planlagte verkstedtimer blir forsinket, som følge av streiken. Utlevering av nye lastebiler kan også bli forsinket.

Streiken kan gi forsinkelser på lastebilverksteder og for utlevering av nye lastebiler

Flere ansatte ved lastebilforhandlerne Volvo Truck Center, Trucknor og Norsk Scania er tatt ut i streik.

Søndag ettermiddag ble det brudd i meklingen mellom partene i arbeidslivet, og YrkesBils søsterpublikasjon, BilNytt.no, meldte at 600 LO- og YS-medlemmer nå er tatt ut i streik.

Bare i Biloverenskomsten hos Fellesforbundet i LO dreier det seg om 535 medlemmer. Et betydelig antall i bilbransjen er også berørt gjennom Overenskomst for Teknisk Funksjon.

Forventer forsinkelser

Blant tungbilaktørene er det i første omgang Volvo Norges to forhandlere Volvo Truck Center på Jessheim og i Oslo, Volvo/Renault-forhandleren Trucknor AS i Kristiansand og Norsk Scania-forhandlerne i Trondheim og Oslo som er berørt.

Hos Volvo Truck Center på Jessheim og i Oslo, som er Volvo-importørens egeneide forhandlere, er det 61 ansatte som er tatt ut i streik per i dag.

– Vi forventer forsinkelser på verksted i forbindelse med planlagte timer, Volvo Action og drop-in. Det vil også bli forsinkelser på utlevering av nye lastebiler, sier Bjørn-Inge Haugan til YrkesBil.

Han er direktør for salg, markedsføring og kommunikasjon i Volvo Norge AS.

Legger nye planer

I hvor stor grad streiken rammer driften er foreløpig litt tidlig å si noe om, ifølge Haugan.

– Vi jobber for fullt med å replanlegge og sikre at færrest mulig kunder blir rammet av streiken, sier Haugan.

– Streiken rammer vår evne til å få kritisk materiell på veien raskt nok. Det handler om transport som kjører medisiner, mat, drivstoff og så videre. Dette gjelder planlagte reparasjoner, PKK og hasteoppdrag i forbindelse med breakdown. Dette har også konsekvenser for omsetning og lønnsomhet i driften som er viktig for å opprettholde en bærekraftig og skikker drift over tid, sier Haugan.

John Lauvstad, direktør for bærekraft, PR og kommunikasjon i Norsk Scania, opplyser at streiken medfører noe redusert kapasitet ved deres forhandleranlegg i Trondheim og Oslo der flere ansatte er tatt ut.

–Vi prøver å løse dette så godt vi kan, slik at kundene blir minst mulig skadelidende, sier Lauvstad til YrkesBil.

Fakta om streiken

  • Streiken omfatter 185 000 LO-medlemmer i privat sektor (NHO-organiserte bedrifter).
  • Fra mandag morgen 17. april ble 22 947 LO-medlemmer ut i streik.
  • Streiken trappes opp fredag 21. april klokka 06.00, dersom det ikke er oppnådd enighet. Da utvides streikeuttaket med ytterligere 16 561 medlemmer.
  • Dermed vil 38 000 LO-medlemmer fra fredag 21. april være tatt ut i streik.
  • Rundt 1 441 YS-medlemmer ved en rekke bedrifter gikk ut i streik fra arbeidstidens begynnelse mandag 17. april.
  • Fredag tas ytterligere 460 YS-medlemmer ut i streik, dersom enighet mellom partene ikke er oppnådd.

Kilder: LO og YS

Powered by Labrador CMS