Nye svenske tall om døden

De siste fem årene har 20 lastebilsjåfører omkommet i ulykker i Sverige. 19 av dem ville ha reddet livet om de brukte sikkerhetsbeltet. Se hvorfor på video.

Publisert

Det er Carl Johan Almqvist, som er direktør for trafikk- og produktsikkerhet i Volvo Trucks, som presenterer de ferske funnene for YrkesBil.

Og han er ganske enkelt rystet over den kulturen som fortsatt råder ute på veien.

Volvo-oppfinnelse

- Vi vet jo dette, vi har visst det lenge, og vi har på nytt fått det bekreftet, sier han, med henvisning til den dystre statistikken over mulige overlevende om sjåførene hadde brukt belte.

- Likevel er antagelig ikke bilbelte-prosenten i Sverige bedre enn i beste fall rundt 50 prosent, sier han. Ekstra forsmedelig må det være for nettopp Volvo, som oppfant den enkle, men livreddende stroppen.

Liten bedring i Norge

Bjarte Skaugset i Statens vegvesen forteller YrkesBil at vegvesenet i 2009 begynte med bilbeltetellinger for tungbil, og tallene viste 52,8 prosent bruk blant førere utenfor tettbygd strøk.

- Tallene for 2010 viser en bedring til 62 prosent, men det er en del lokale forskjeller. Det er veldig bra at det er registrert en økning i bruken, men uansett er ikke dette tall å være stolte av.

Tips YrkesBil på email: haakon@bilforlaget.no

Se videoen av hvordan dets er ut inne i en lastebil som helt enkelt velter over på siden:

Powered by Labrador CMS