Ny Volvo FM og FH: Nyheter på rekke og rad

Volvo Trucks oppgraderer sine FM- og FH-modeller kraftig. Blant nyhetene er ny 13liters motor, ny generasjon I-Shift, nye drivaksler og forbedrede førerhus. Når det gjelder Euro 4 og –5 går Volvo for SCR og AdBlue.

Publisert
Volvo FM og FHVolvo FM og FH

Volvo FM og FH
Volvo FM og FH

Da Volvo Trucks inviterte til samling i Göteborg regnet vi med at Euro 4 og –5 ville stå i fokus, men at den svenske produsenten også skulle lansere helt nye drivlinjer og forbedrede førerhus var vi ikke forberedt på.

Etter mange år og flere generasjoner av D12-motoren, blir den nå erstattet av en ny motor med betegnelsen D13A. I bunn og grunn en motor basert på 12-literen, men med en lengre slaglengde, noe som i følge Volvo har resultert i bedre akselerasjon, bedre kjørbarhet og lavere drivstofforbruk.

D13-motoren er tilgjengelig i med fire effekter 400, 440, 480 og 520 hk, sistnevnte er bare tilgjengelig i Volvo FH. Hvis man ser på effekt- og dreiemomentkurven oppdager man noe interessant. På motorene med 400, 440 og 480 hk går det maksimale dreiemomentet i en vannrett linje til det ”treffer” effekten ved 1400 o/min. Dette gir en meget god kjørbarhet!

Med den nye versjonen av gearsystemet I-Shift forsvinner Geartronic for godt. I-Shift versjon 2 er nemlig godkjent for 2500 Nm (den sterkeste 13literen) og en totalvekt på 60 tonn. I spesielle tilfeller er I-Shift også tilgjengelig opp til hele 130 tonn totalvekt!

Les mer om alle nyhetene i neste utgave av YrkesBil!

Powered by Labrador CMS