Kenworth SuperTruck 2

Kenworth med fremtidsvyer

I seks år har Kenworth jobbet sammen med det amerikanske energi-departementet om å utvikle en ny SuperTruck. Resultatet ble nylig presentert for publikum.

Det var på ACT-messen (Advanced Clean Transportation Expo) i Anaheim at den nye fremtidsbilen dukket opp.

SuperTruck 2 heter den og er ment å vise hvordan man kan gjøre langtransport på landeveien mer effektiv med en dieselmotor som drivkilde.

Her er det motorteknologi, aerodynamikk og lavere vekt som har vært med på å øke transportarbeidet med inntil 136 % ifølge Jim Walenczak, sjef for Kenworth og visepresident i Paccar.

– Dette programmet har gitt oss muligheter til å studere ny teknologi i dybden og vi har lært hva som virker og hva som ikke virker.

– Det gir oss blant annet muligheter til å sette nye innovasjoner ut i livet, mye tidligere enn vi ellers hadde kunnet.

Smarte løsninger

For eksempel har de kombinert en MX-11 motor med en 48 volts generator som fungerer som en mild hybrid og som tillater blant annet elektrisk servo og elektrisk drift av viften. Bare den kan trekke inntil 80 hk i ekstreme situasjoner.

Samtidig som man har konsentrert seg om å minske utslipp av overskuddsenergi – for eksempel varme – har man nådd en virkningsgrad for motoren på hele 55,7 prosent, påstår Walenczak.

Det de fleste tilskuerne imidlertid var opptatt av, var selvfølgelig utseendet.

Med en hytte med føreren plassert i sentrum, med åpenbare aerodynamiske linjer og med lykter som fyller hele bredden av den nedre delen av fronten, ser den ut som et japansk lyntog.

Den vil garantert skape oppmerksomhet der den kommer nedover motorveien.

Høy grad av fleksibilitet

Det er i stor grad ingeniørene som har gjort det mulig for designerne å komme frem til dette resultatet.

Chassiset er bygget slik at motoren er plassert lavt og bak forakselen. Rammen er bygget slik at det har blitt mulig å gjøre fronten smalere og få plassert forhjulene skikkelig på innsiden av karosseriet.

Samtidig ble det utviklet en opphengning som gjør at man kan løfte eller senke bilen. Lav posisjon gir best mulig aerodynamikk.

Kenworth SuperTruck 2
Kenworth SuperTruck 2
Kenworth SuperTruck 2
Kenworth SuperTruck 2
Kenworth SuperTruck 2
Kenworth SuperTruck 2
Kenworth SuperTruck 2
Kenworth SuperTruck 2
Kenworth SuperTruck 2
Kenworth SuperTruck 2
Kenworth SuperTruck 2
Kenworth SuperTruck 2

– Vi ønsket å bygge noe mer enn bare en showmobil, sier Jonathan Duncan, Kenworths designsjef. Og selv om denne er drevet av en dieselmotor har vi lagt vekt på å gjøre en bil som ikke krever spesielle drivlinje-løsninger.

– I denne kan vi se for oss null- og nesten-null utslippsløsninger. Enten du snakker om brenselceller, hydrogentanker, naturgass eller batterier er det plass til slike løsninger uten å endre på grunnoppskriften til denne hytta, sier han.

Aero og vekt i høysetet

– Vi ønsket å bygge noe dynamisk, noe som kunne vise hva Kenworths sin fremtid kanskje vil se ut som. Og samtidig ønsket vi konkrete resultater.

Det fikk de åpenbart. Han forteller blant annet om luftmotstand som er redusert med 48 prosent i forhold til dagens modeller.

Og ingeniørene peker på den lavere vekten. Hele bilen med semi veier nesten 12 tonn, mer enn 3 tonn under det som er vanlig. 1.850 kg er spart på trekkvognen og 1.360 kg på hengeren.

Blant annet ved hjelp av 10 nye konsept-dekk som til sammen veide 170 kg mindre enn standard-dekk – og med lavere rullemotstand. Eller ved at lavere forbruk tillot dem å nøye seg med en tank på 80 gallon for samme rekkevidde.

Lavere vekt der også. Alle monner drar.

SuperTruck 2 skilelr seg markant fra tradisjonelle semitrailere
Powered by Labrador CMS