- Vi trenger en total revurdering av hvordan bussene konstrueres slik at sjåførene kan føle seg trygge på jobb, sier Jim Klungnes.

Ny undersøkelse: Over halvparten av bussjåførene frykter for livet på jobben

- Dette er uakseptabelt, sier forbundsleder i Yrkestrafikkforbundet, Jim Klungnes

Det er Yrkestrafikkforbundet (YTF) som har gjennomført en omfattende sikkerhetsundersøkelse blant sine medlemmer innen buss- og godstransport. Undersøkelsen blant 2000 sjåfører bekrefter det YTF lenge har advart mot – sjåførene sitter med dødsangst i fronten av bussen.

Resultatene av undersøkelsen, som ble gjennomført i september 2024 med over 2000 respondenter, viser at over halvparten av sjåførene mener at de ikke er tilstrekkelig beskyttet mot kollisjoner.

Etterlyser krav til kollisjonssikkerhet

Flere tragiske ulykker har vist hvor sårbare bussjåfører er i møteulykker, mener YTF. 

I løpet av de siste ti årene har minst ti bussjåfører mistet livet i møteulykker. I romjula i 2022 mistet en sjåfør livet i Fredrikstad etter en frontkollisjon mellom to busser med hastigheter på omkring 30 km/t – en ulykke som Statens havarikommisjon konkluderte med at kunne ha vært mindre alvorlig dersom bedre kollisjonssikkerhet var på plass.

Forbundsleder i YTF, Jim Klungnes, reagerer kraftig på mangelen på krav til bussjåførenes sikkerhet:

- Dette er uakseptabelt! I dag finnes det strenge krav til kollisjonssikkerhet i både lastebiler og personbiler, men bussjåfører sitter fortsatt nærmest ubeskyttet. De er prisgitt en arbeidshverdag hvor en frontkollisjon selv i lav hastighet kan være dødelig. Vi risikerer at flere sjåfører dør på jobb dersom vi ikke får på plass bedre sikkerhetstiltak., uttaler han i en pressemelding.

Har advart

Undersøkelsen viser at hele 53,9 prosent av yrkessjåførene mener at det ikke er iverksatt tilstrekkelige sikkerhetstiltak for å beskytte dem mot kollisjoner. Kun 30 prosent mener at dagens tiltak er tilfredsstillende, mens 16 prosent er usikre.

Spesielt bussjåførene er utsatt, hvor 61,8% sier det ikke er tilstrekkelige sikkerhetstiltak mot kollisjon. Her er det bare 22,7% som mener de sitter trygt i førerhuset og 15,4% er usikre.

YTF har lenge advart mot at bussene er konstruert med minimal beskyttelse for sjåføren. «Mange busser mangler strukturer som kan motstå og absorbere kollisjonskraften, mens noen få (særnorske krav til nyere busser) kun har en kort stålbjelke i midten av fronten», heter det i pressemeldingen.

- Det er kanskje verdens fineste hjørnekontor, men det hjelper lite at sjåførene sitter i ‘glass og ramme’ når man havner i ulykke. Det er mye plast og aluminiumsfolie som beskytter sjåføren, og lite annet, hevder Klungnes.

Mener sjåførsikkerheten ofres

I dag bygges busser med mål om blant annet å frakte mest mulig passasjerer, mens sikkerheten til sjåføren ikke har blitt vektlagt, hevder YTF. 

«Tidligere var førerplassen vanligvis plassert høyere og omgitt av en mer robust rammekonstruksjon, noe som ga bedre beskyttelse ved en kollisjon. Nå sitter sjåførene lavere, med kun glass og plast mellom seg og trafikken – en utvikling som har gjort dem langt mer utsatt», skriver forbundet i meldingen.

Forbundsleder i YTF, Jim Klungnes, er kritisk til dagens busskonstruksjoner:

- I jakten på flere seter og lavere kostnader har fylkespolitikere og bussprodusenter fullstendig ignorert sjåførenes sikkerhet. Tidligere var førerplassen høyere opp, noe som ga bedre beskyttelse ved kollisjoner. Nå er sjåførene plassert i venstre hjørne på bakkenivå og foran forakselen, det mest kollisjonsutsatte og minst beskyttede stedet i bussen, med lite annet enn glass og plast mellom seg og trafikken. Dette er en livsfarlig praksis som må endres, sier han.

Myndighetene må ta ansvar

I. oktober 2023 innførte myndighetene krav om en sikkerhetsbjelke i fronten på nye busser etter kraftig påtrykk fra blant andre YTF. 

YTF mener at dette er et viktig steg i riktig retning, men langt fra tilstrekkelig, og påpeker at området foran og til venstre for sjåføren er fortsatt ubeskyttet. 

- Vi er svært glade for at myndighetene har begynt å ta temaet på alvor, men det innførte tiltaket er utilstrekkelig. Hele førerplassen må sikres. Vi trenger en total revurdering av hvordan bussene konstrueres slik at sjåførene kan føle seg trygge på jobb, sier Klungnes.

Powered by Labrador CMS